Frakt från 18 kr

Sommar- och höstsådd


Sluta inte så bara för att våren är förbi och sommaren har tagit över. Många växter kan och bör sås senare. Höstens kortare och svalare dagar med betydligt mindre skadeinsekter, gör att skörden oftast blir bättre. Och åtskilliga arter kan sås sent på hösten för att gro extra tidigt nästa vår. Vår ljusa försommar lockar fram alltför tidig blomning på åtskilliga kålväxter och sallater. Sådda mitt i sommaren istället, ger de fina, friska skördar till sent på hösten. Andra arter växer så snabbt att de hinner med flera omgångar på samma säsong. som t.ex. rädisor, majrovor, sallat, spenat.

De flesta växter, både ettåriga och två-och fleråriga släpper sina fröer på hösten om de får blomma färdigt och ge moget frö. Det är egentligen den rätta tiden för sådd av rotfrukterna, sallater och bladväxter som spenat och målla och persilja. Är bara odlingen någorlunda fri från fleråriga ogräs, är det inga problem. (Det går ju inte att göra någon vidare jordbearbetning på våren.)Det är inte meningen att fröna ska gro innan vintern. Undantag är för spenat, fältsallat och salladslök vilka övervintrar som småplantor i de södra delarna. De ska ligga färdiga och vänta på våren, och ge oss tidigare skördar än vad vi får från normal vårsådd.

Det största hotet för fröerna är oftast inte kylan, utan blötan. Så höstsådd ger minst lika bra resultat i norr som i söder. Och i norr är det viktigt att komma igång tidigt. Att Black Seeded Simpson överlevde -35 grader och flera snöoväder på våren, var en av överraskningarna. För rötter som morot, palsternacka, svartrot, haverrot med flera, är vintern normalt inga problem. Bara fröna kommit i en bra och väldränerad jord. Har jorden redan hunnit frysa kan fröna täckas med lite sand eller kompostjord.

I stort sätt gäller att tåliga växter med frön som gror vid ganska låg temperatur kan sås sent med lyckad övervintring. Att försöka så värmekrävande växter som majs, bönor, gurka osv. är inte lönt mödan. Det har visserligen hänt att både tomat och squash har grott ur komposten och vuxit sig starka.


Sommarsådd

JULI: Det går fortfarande utmärkt att så om en stor del av vårsådden. Rädisor givetvis. Men också ärter, sallater, roquette, spenat, mållor, rödbetor, dill, majrovor, rättikor, kålrabbi, tidiga morötter etc. Nu i mitten av juli är det också rätt tid att så de flesta av grönsakerna från Asien. Salladskål och andra bladkålväxter, liksom daikon-rädisor, blir mycket bättre på hösten.

Snabbväxande blommor och kryddor kan också sås för att få en längre blomning och skörd av färska kryddor. Som ringblomma, sommarslöja, vallmo, kryddkrasse, kyndel, körvel, cilantro m.fl.

AUGUSTI: De asiatiska bladgrönskerna hinner ge en skörd till i september-oktober. En eller två omgångar till av rädisor som ger årets finaste. Spenat och fältssallat för övervintring ska sås nu.

Många två- och fleråriga blommor gror bäst om de sås nu under augusti-september. Akleja, berglin och doftviol är några exempel.



















Höstsådd

SEPTEMBER: Ännu är det inte för sent för spenat och fältsallat. På friland i de södra delarna och i växthus längre norrut.

I växthuset, nu när det blir plats där igen, är det dags att så rädisor och asiatiska blad igen för en sen skörd. Flera asiatiska blad övervintrar och växer vidare. Även plocksallat växer till sig, ger lite blad under senhösten, övervintrar och bildar fina plantor redan i mars-april innan tomaterna och gurkorna tar över växthuset igen.

På friland kan en septembersådd av salladslök ge mycket tidig lök på våren om vintern inte varit alltför onådig.
Vitlöksklyftorna bör också komma i jorden i de norra delarna av landet.

OKTOBER:
I norr är den stora höstsådden för övervintring igång. Morot, palsternacka, haverrot, svartrot, blad- och rotpersilja, kardborrerot, dill, sallater, målla. Även rödbetor kan lyckas ibland.

Bland blommorna klarar klint, ringblomma, atlasblomma, sommarslöja, sömntuta etc. oftast av vintern utan svårighet.

NOVEMBER: Samma arter som under oktober. Men nu också längre söderut.
Sommar- och höstsådd är ännu inte speciellt utforskat. De tider och arter vi ger exempel på här är våra egna erfarenheter. Det finns mycket som vi inte provat än. Och vi uppmanar alla intresserade att experimentera vidare.

De största fördelarna med höstsådd är att det är skönt att ha en stor del av sådden gjord redan på hösten och att skörden kan börja betydligt tidigare nästa år. Den största nackdelen med höstsådd är att det kan bli kallt om fingrarna.