Frakt från 15 kr

Daikon

Raphanus sativus var. longipinnatus

Daikon är en vit, stor och mild variant av rättika. Köttet är sprött och saftigt och mycket vanligt i kinesisk och japansk matlagning. Daikonen kan bli riktigt lång, upp till en halv meter.

Minowase, ekofrö

Misato Rose, ekofrö

Mer information

Denna snabbväxande, vita rättika är mycket vanlig i framför allt Kina och Japan, där den odlats i minst femtusen år. Den antas ha samma ursprung som vår europeiska rättika, men har utvecklats i en helt annan riktning. Mer än 25 % av Japans grönsaksskörd upptas av daikon.

De kinesiska varianterna är traditionellt oftast trubbiga, medan de gamla japanska är spetsiga. Numera finns det ett flertal mellanvarianter.

Daikonrättikan blir 25-50 cm lång och 4-7 cm i diameter. Den är mycket spröd och saftig och används i hundratals asiatiska rätter. Rå i sallader och på bröd. Kokt och ångad. Stekt och friterad. Inlagd på många olika sätt. Torkad i bitar och stavar och som kronan på verket, skulpterad till festmåltider. 

Läs mer om hur du fröodlar daikon här.