Frakt från 18 kr

Haverrot

Tragopogon porrifolius

Haverroten är en gammal kulturväxt som är nära släkt med svartroten. Smaken är mycket fin, framför allt efter att frosten trätt in. På många håll går den under namnet "vegetariskt ostron."

Gammal Gotländsk, haverrot

Mer information

Haverroten är en mycket gammal tvåårig kulturväxt i den stora korgblommiga familjen. Den anses härstamma från Medelhavsländerna och växer nu vild över stora delar av Europa, även i Sverige. De handelssorter som finns nu har selekterats fram ur denna. Sitt namn påstås den ha fått från det gamla gotländska namnet för skägg, hafer, på grund av sina småhåriga rötter.

Haverroten påminner om sin nära släkting svartroten, förutom att roten är blekgul, mera morotsformad och blommorna purpurröda, istället för gula. Den odlas under samma förhållanden och ger en vinterhärdig rot med mycket fin smak. I synnerhet efter ett par frostnätter. Den kallas vegetariskt ostron i många länder den den odlas.

Haverroten är en prydnad i odlingen med sina långa, smala, mörkt grågröna lancettlika blad och blommor på meterhöga stjälkar.

Läs om hur du fröodlar haverrot här.