Frakt från 18 kr

Målla

Artiplex hortensis och Chenopodium giganteum

Målla är i mångas ögon ett ogräs, men faktum är att den är en mycket näringsrik växt som kan användas på samma sätt som spenat, både rå och tillagad. Den är dessutom så vacker att den kan odlas bara för prydnad.

Red orach, ekofrö

Praktmålla, ekofrö


Sådd

Så på våren när jorden blivit lite uppvärmd och sedan i omgångar fram till juli, ca. 1 cm djupt. Låt inte sådden torka ut.

Avstånd

Ge plantorna mellan 20 och 50 cm i raden och håll minst 50 cm mellan raderna.

Skörd

Knipsa eller klipp av blad allteftersom. Toppas plantan bryter nya grenar fram som i sin tur toppas. Så länge den inte går i blom kan mållan skördas hela sommaren. Efter eventuell blomning sprider sig fröna med vinden. De övervintrar lätt och tidiga, självsådda vårplantor är en av de första delikatesserna från trädgården.

Frö

Artiplex ca. 150 frön/g. Chenopodium ca. 500 frön/g. En portion sår 5-10 meter.

Mer information

Mållorna vi odlar tillhör samma familj, men olika släkten. Atriplex eller Chenopodium. Det första har enkönade blommor, medan det andra har tvåkönade.

Mållorna betraktas idag av många som ogräs, men genom historien har de spelat en mycket stor roll som föda både åt människor och djur. Ursprungligen kommer mållorna från saltstäppsområden och havsstränder, men har genom årtusenden anpassat sig till de flesta områden i den tempererade zonen där vissa arter har följt i människans fotspår. De har använts både som mycket näringsrik mat och viktig medicin och odlats i ganska stor omfattning innan spenaten kom och trängde bort en stor del av odlingen.

Mållorna innehåller de flesta näringsämnen vi behöver. Järn, kalcium, vitamin C och A är några som mållorna är välförsedda med. De smakligt milda bladen används råa i sallader och på mackor. De är också goda tillagade i soppor, stuvningar, grytor, fräs, pajer med mera.