Frakt från 15 kr

Rättika

Raphanus sativus

Rättikan är rädisans större kusin och har samma typ av krispiga kött med mer eller mindre sting. Den används både rå och tillagad och är mycket vanlig i det kinesiska och japanska köket.

China Rose, ekofrö

Mer information

Rättikan har troligen sitt ursprung i en spretig växt, Raphanus raphanistrum, som användes för sina kryddiga fröns skull i Mellanöstern. Den första arten av rättika som odlades i någon större omfattning för mer än 5000 år sedan, var oljerättikan, R. sativus var. oleifera.

Den runda och saftiga rättika vi är vana vid, finns avmålad i forntida egyptiska gravar. Den bars på guldfat som offergåva i de grekiska templen och användes av romarna bl.a. till att kasta på impopulära talare. De kunde bli mycket stora. Flera skrifter beskriver rötter på 40 till 50 kg. Man åt dem råa i sallader, smaksatta med honung eller vinäger och salt. Dessa rättikor var svarta och mycket snarlika vår Rund Svart.

Rättikan skiljer sig från rädisan bland annat genom att rotknölen är större och mera utpräglad i smaken och inte har lika lätt för att bli svampig.