Frakt från 15 kr

Dill

Anathrum graveolens

Dill är en självklarhet i många grönsaksland. Hela växten kan användas, från bladen och stjälkarna till kronan och fröna.

Tetra, ekofrö

Vanlig dill, ekofrö

Mammuth, ekofrö


Sådd

Så glest, ca 1 cm djupt, direkt på friland så snart jorden reder sig, något senare för krondill i södra Sverige. Dill kan också sås sent på hösten (fröet får inte gro) för extra tidig skörd året efter.

Avstånd

Håll 30–40 cm mellan raderna för bladdill och 40–50 cm för krondill, som också bör få några cm till närmsta granne i raden. Bladdill går dessutom utmärkt att bredså i bäddar.

Skörd

Plocka bladen efterhand under sommaren och hösten. Klipps hela växten av tidigt, växer den upp igen. Bladen går bra att torka eller frysa för vintern, men bör då skördas innan blomningen. Dillkronor för inläggningar skäres av när blomningen nästan är över.

Frö

1g innehåller 600–700 frön. En portion räcker till att så 5–7 meter bladdill eller ca 15 meter krondill. Till 100 sträckmeter bladdill behövs ca 70g och för krondill 25g.

Mer information

Dill är en flockblommig ört och härstammar från Sydvästasien. Den växer vild i bland annat Sydeuropa och stora delar av Asien.

Läs mer om hur du fröodlar dill här.