Frakt från 18 kr

Spenat

Spinaca oleracea

Spenat är en tålig och snabbväxande bladgrönsak som innehåller mycket vitaminer och mineraler. Den kan odlas på de flesta jordar och är god både rå och tillagad.

Matador, ekofrö

Gigante de Inverno, ekofrö

Isört, ekofrö


Sådd

Sådd på friland, ca. 2 cm djupt, så snart jorden reder sig kan ge en extra tidig skörd. Under maj–juli går spenaten lätt i blom på grund av de långa ljusa dagarna. Så därför i omgångar för från juli till sensommar för bästa skörd. Det kan också lyckas att så spenat i september, låta den övervintra och sedan skörda på våren och försommaren. Så spenatfröna glest.

Avstånd

Står plantorna tätt gallras de till 10-20 cm. Radavståndet bör vara 40-50 cm.

Skörd

Plocka de nedersta och största bladen först.

Frö

1g innehåller 80-120 frön. I en portion är det tillräckligt med frö för att så 10 meter. Till 100 sträckmeter behövs ca. 50g. Vid bredsådd för gröngödsling och åtgår 100-200g till 100 m2.

Mer information

Spenaten har sitt ursprung i Centralasien och odlades runt risfälten i stor omfattning. Den togs av morerna till Europa via Spanien, där den kom att kallas "prinsen bland grönsaker". I norra Europa dyker den inte upp förrän på 1300-talet.

Spenaten är mycket vitamin- och mineralrik, tålig och snabbväxande. Den går att odla på de flesta jordar. Spenat används helst färsk, men går också bra att frysa efter förvällning eller att torka.