Majrova
Brassica rapa
Majrovan är en rotfrukt som tillhör kålsläktet. Köttet är vitt eller gult och något sött, och även bladen kan ätas. Majrovan är mycket lätt att odla och växer snabbt på de flesta jordar.
Är en välkänd majrova med kraftig växt. Rötterna är släta, runda, ibland lite...
Mer info →En utvald stam av Purple Top-majrova. Introducerad som namnsort innan 1880 och...
Mer info →Vackert guldgul majrova som presenterades 1863. Den har ett ljusgult, mört och sött...
Mer info →Mer information
Till Europa kom majrovan inte som oljeväxt, utan som rotfrukt. Romarna föredrog den framför morot och odlade stora mängder av den. I norra och västra Europa hade den sin storhetstid under 1600-och 1700-talen, då den odlades i så stor omfattning att perioden ibland kallas "the age of the Turnip (majrova)". Frökataloger från slutet av 1800-talet erbjuder fortfarande 15-30 olika sorter i de mest skiftande färger. Men under 1900-talet har majrovans popularitet stadigt minskat och den odlas nu i ganska liten skala.
Majrovans kött är vitt eller gult, något sött och mildare i smaken än kålrotens. Små majrovor är delikata och lätta att använda, så den borde odlas betydligt mer. Också bladen hos majrovan kan mycket väl ätas.
Läs om hur du fröodlar majrova här.