Frakt från 18 kr


Hos Runåbergs

Hur allt började


Hösten -82 startade vi Runåbergs Fröer på berget vid Runån i Ångermanland. 1987 flyttade vi till västkusten, men namnet fick hänga med. Under alla år har de bästa sorterna för vårt nordiska klimat varit det viktigaste och är det fortfarande. Och varje år testar vi åtskilliga nya och gamla, mer eller mindre okända och odlingsvärda sorter. Vår egen ekologiska fröodling har varit med från början, men ökar nu för varje år när vi fått möjlighet att erbjuda vårt eget utsäde till fritidsodlare.

Vi är fortfarande lika övertygade om att ekologisk odling i olika former är en förutsättning för jordens överlevnad. En odling med uppriktig vördnad för det levande. En odling där balans är viktigare än maximal skörd. Utan användning av lättlösligt konstgödsel och kemiska bekämpnings- och tillväxtmedel. Och vi gör vad vi kan för att hitta fröproducenter runt om i världen med samma inställning. 

Johnny & Barbro

Standardsorterna, de normalt pollinerade eller frökonstanta, som de också kallas, kommer att fortsätta att dominera vårt sortiment. Inte av nostalgiska eller konservativa skäl, utan därför att många av egen kraft ger utmärkt skörd i flera avseenden. De är alldeles för bra för att få försvinna för alltid. Många av dem hänger idag på en skör tråd och tillsammans kan vi bidra till att rädda några från glömskan.


Sivert, Simon, Maja, Mariette, Johnny, My, Karolina, Barbro, Jenny och Julia

Ett stort tack till alla er som hjälpt oss att fortsätta, både genom uppmuntran och fröbeställningar. Vi önskar alla en skön, lång, varm och givande odlingssäsong.
/ Runåbergs Fröer