Möt våra fröodlare


Vi på Runåbergs är övertygade om att ju närmare vi människor kan producera vår mat och våra fröer, desto bättre rustade är vi inför framtiden. En högre grad av lokal självförsörjning på fröer gör oss mindre känsliga för förändringar i vår omvärld, såsom rubbningar i klimat och odlingsförhållanden och nya regelverk på den redan komplexa globala utsädesmarknaden. Därför har vi inlett samarbeten med flera fröodlare i Norden, något vi är väldigt glada över. Här nedanför får du möta några av dem och läsa om deras viktiga insats för att bevara och sprida lokalodlade fröer.

Är du också kunnig inom odling, ekologiskt certifierad och intresserad av att odla fröer i samarbete med oss? Tveka inte att höra av dig!
Du når oss på info@runabergsfroer.se

Tuukka Häkkinen, Siementarha, Nådendals skärgård i Finland


Siementarha (Frögården på svenska) är ett litet finskt trädgårdsföretag, som har specialiserat sig på fröproduktion av grönsaker, örter och blommor. Siementarha grundades 2018 och ligger i Nådendals skärgård, cirka 30 km västerut från Åbo. Hela produktionen är ekocertifierad (kontrollmyndigheten FI-EKO-102).

Verksamheten drivs av mig Tuukka Häkkinen, en deltidsanställd samt några praktikanter och frivilliga ibland. Jag har fått praktiska kunskaper i fröodling i Tyskland, där jag jobbade två år i Gärtnerei der Lebensgemeinschaft Bingenheim med tyngdpunkt på bevarandeodling och fröproduktion till Bingenheimer Saatgut. Som trädgårdsmästare har jag annars jobbat mest med ekofrilandsgrönsaker. 

Siementarha säljer fröer dels genom egen webbshop, dels till Runåbergs Fröer i form av avtalsodling. Till Runåbergs Fröer har Siementarha bland annat producerat fröer av frilandsgurka Miniature White, vintersquash Gold Nugget, broccoli Piracicaba, mjölmajs Painted Mountain, sockermajs Hooker's Sweet Indian, långböna Red Noodle, luffagurka, vitt smultron, rosenskära Sensation, luktärt Cupani och flerfärgad slingerkrasse. Sortimentet i Siementarhas egen nätbutik består av cirka 100 sorter. 

Vid sidan av fröproduktionen producerar Siementarha en liten mängd grönsaker och örter, dels till salu och dels för eget behov, men det gäller närmast bara "sidoströmmar" från fröproduktion. Siementarha bedriver pionjärarbete i Finland när det gäller fröproduktion av trädgårdsgrödor. Det betyder mycket experimenterande gällande både lämpliga sorter och fröodlingsmetoder, vilket gör arbetet mycket inspirerande och spännande. Eftersom det inte finns finländska kollegor att byta erfarenheter med, har det varit särskilt fint och viktigt att få samarbeta med Runåbergs Fröer, där man förstår vad det betyder att producera fröer i nordiska förhållanden. 

Mitt syfte är att i framtiden hitta ännu mer tid till provodling och småskalig (läs: amatörmässig) plantförädling av i Norden nyare grödor, till exempel ris, durra, majs (till matfröproduktion), amarant och sojabönor samt fleråriga grönsaker, särskilt sådana som idag kan hittas i finska naturen men som aldrig eller mycket sällan odlas i trädgårdar. Siementarha producerar fröer av till exempel strandkål (Crambe maritima) och vild rucola (Diplotaxis tenuifolia) av finskt ursprung.


Gert Winkler, Akasha Skaldeman och Johanna Hölzer, Svenshögen, Bohuslän


Svenshögens fröodlare säsongen 2022–2023, från vänster: Gert, Paula, Sarah, Rasmus, Jean-Marc och Johanna

År 2011 flyttade Gert och Akasha från Stockholm till Svenshögen och köpte en hektar mark från sin granne som hade odlat ekologiskt i fem år. De började ett samarbete där grannen sålde det Gert och Akasha producerade. De fortsatte att odla Krav-certifierade grönsaker, frukt och bär och utökade marken till två hektar. 

Gert växte upp på en bondgård endast två mil från sitt nuvarande hem. Han var med redan som barn och hjälpte till i mjölkstallet. Som vuxen köpte han en egen gård i trakten och odlade biodynamiskt, men var tvungen att ge upp av ekonomiska skäl. Efter 25 år som ingenjör på DeLaval pensionerade han sig och återgick till det meningsfulla livet som odlare. Akasha är från Kalifornien och har varit hobbyodlare sedan tonåren.  

Idag driver de gården tillsammans med Johanna Hölzer och med hjälp av ”wwoofers” (volontärer) som kommer från olika länder. De möts varje vardagsmorgon i en cirkel för en kort meditation och går sedan till odlingarna där Johanna instruerar om dagens varierande uppgifter. 

Till Runåbergs Fröer har de bland annat odlat bondbönan Solberga, sockerärten Engelsk sabel, spritbönan Gaucho, röd malabarspenat, isört, ringblommorna Enkel orange och Zeolight, vallmon Single red och zinnian Lilliput.

Vad betyder fröer för er? 
– Finns det någonting som är viktigare än frön? Frön betyder liv för oss som lever på vår planet. Vi människor måste kunna ta ansvar för vår egen matförsörjning. Det bidrar till att hjälpa kommande generationer att överleva på den här planeten. Nu när frösorterna minskar så kan vi också bidra till att bevara mångfalden bland sorterna. Vi vill gärna bidra till att främst använda och sprida lokala resurser och när vi odlar fröerna själva får vi frön som är anpassade till vårt nordiska klimat.