Salladslök

Allium fistulosum och A. cepa

Salladslöken är en lättodlad och tacksam löksort som kan användas både rå och tillagad. Den är mycket vanlig i asiatisk matlagning. Små lökar är härliga primörer, men salladslöken kan också stå kvar länge i landet och bli nästan lika tjock som purjolök.

White Lisbon, ekofrö

Parade, ekofrö

Ishikura Long, ekofrö

Idunn, ekofrö

Mer information

Salladslöken kommer från Mongoliet och det inre av Sibirien och är minst lika vanlig i hela Asien som gul lök är hos oss. Den bildar fingertjocka, vita lökar med lång hals utan någon rund, uppsvälld lök vid roten. Bladen, som också ätes, är mörkgröna, rörformade och mellan 15-75 cm långa, oftast 30-40 cm.

Smaken på dessa lättodlade lökar är utsökt och påminner om ett mellanting mellan purjolök och vanlig gullök. I Wales kallas den för "fattigmanssparris" och är så mild på våren att alla kan äta den rå. Senare under sommaren smakar den mer.