Beställa fröer till utlandet


Det är inga problem att få fröer från oss direkt hem i brevlådan. Men vill du ha större mängder, bör du ta kontakt med myndigheterna i ditt land. Nedan finner du information om införselbestämmelser och ansvariga myndigheter i länder i och utanför Skandinavien.

OBS: Alla beställningar från utlandet betalas med bankkort (VISA, Mastercard etc.)

Danmark: Inga begränsningar. För frågor, kontakta Landbrugsstyrelsen via webbplatsen www.lbst.dk/ eller på telefonnummer +45-33 95 80 00.

Finland: Importestriktioner föreligger på beta vulgaris. För att importera Beta vulgaris (rödbeta och mangold) till Finland krävs växtpass för skyddad zon, för att utesluta att fröerna är smittade av viruset BMYV. Tyvärr kan vi inte utföra analysen av fröer som krävs som underlag till detta växtpass. För frågor, kontakta finska Livsmedelsverket (Ruokavirasto) via webbplatsen www.ruokavirasto.fi eller på telefonnummer +358 29 530 0400 (växel).

Norge: Försändelser till Norge skickas alltid med svensk moms avdragen.

Från och med 1 januari 2020 tillämpas nya tullregler för import till Norge. Gränsen för förtullning sänks till 0 NOK, vilket innebär att alla försändelser vi skickar till Norge, oavsett storlek, måste förtullas. Tidigare har du fått föra in varor för 350 NOK utan att förtulla, men detta gäller alltså inte längre. Tyvärr kan vi inte använda oss av det förenklade momsregistreringssystemet - VOEC, då fröer är en vara med restriktioner.

Observera att leveranser till Norge kan medföra betydande extra kostnader för dig som kund. Den norska posten lägger på avgifter för administration, tull och moms. Har du frågor om hur stora avgifterna kommer att bli för din beställning, kontakta den norska posten (www.posten.no, telefonnummer +47 22 03 00 00) och/eller den norska tullen (www.toll.no/, telefonnummer +47 22 86 03 12). Vi vill också uppmuntra våra norska kunder på att beställa fröer i god tid då förtullningen i Norge kan ta lång tid. Vi skickar samtliga varor till Norge som spårbara brev. Vi skickar inte försändelser över 2kg (paket). På beställningar värda 2000 SEK eller mer lägger vi på en administrativ avgift på 50 SEK eftersom de kräver särskild hantering. 

Som privatperson får man fritt föra in 50 fröpåsar vid varje tillfälle, men högst 2 stycken av varje sort. En fröpåse får innehålla 100 gram om det är stora frön, som bönor, ärter, majs och 30 gram om det är mindre frö, som till exempel morot och sallat. Vill du ha en större mängd frö är det säkrast att höra med Mattilsynet. De nås via webbplatsen www.mattilsynet.no eller på telefonnummer +47 22 40 00 00. Det går att få importtillåtelse för större sändningar.

Vi kan tyvärr inte utfärda sundhetscertifikat och beställningar som kräver det sker därför på egen risk.

Island, Åland: Inga begränsningar, men en administrativ avgift på 50SEK läggs på beställningar värda 2000 SEK eller mer. Detta eftersom de kräver särskild hantering för att skickas till länder utanför EU. Försändelser till Island och Åland skickas alltid med svensk moms avdragen. Har du frågor om moms på fröimport, kontakta respektive lands tull.
Island: www.tollur.is, telefonnummer +354 560 0315
Åland: www.tulli.fi, telefonnummer +358 295 5201

Utanför Skandinavien
Det är vanligtvis inga problem att beställa fröer från oss och få dem levererade inom EU. Om du vill beställa till ett land utanför EU rekommenderar vi att du kontaktar de aktuella myndigheterna i destinationslandet för mer information om vilka tullregler som gäller för import av frö. Vi kan tyvärr inte utfärda sundhetscertifikat och beställningar som kräver det sker därför på egen risk. På beställningar som är värda 2000 SEK eller mer lägger vi på en administrativ avgift, eftersom de kräver särskilt hantering. 

Storbritannien
På grund av nya regelverk efter Brexit levererar vi för närvarande inte till Storbritannien. Förhoppningsvis kommer vi att kunna erbjuda detta igen framöver.