Frakt från 18 kr

Beställa fröer till utlandet


Det är inga problem att beställa hem fröer från oss hem till brevlådan. Vill du beställa större mängder frö bör du kontakta myndigheterna i ditt land. Nedan finner du information om införselbestämmelser och ansvariga myndigheter i länder i och utanför Skandinavien.

OBS! Alla beställningar från utlandet betalas med bankkort (VISA, Mastercard etc.)


Danmark:
Inga begränsningar. För frågor, kontakta Landbrugsstyrelsen via webbplatsen www.lbst.dk/ eller på telefonnummer +45-33 95 80 00.


Finland:
Importestriktioner föreligger på Beta vulgaris (rödbeta och mangold)För att importera B. vulgaris till Finland krävs växtpass för skyddad zon för att utesluta att fröerna är smittade av Rhizomania (orsakat av viruset Beet necrotic yellow vein virus, BNYVV). Tyvärr kan vi inte utföra den analys av fröer som krävs som underlag till detta växtpass. För frågor, kontakta finska Livsmedelsverket (Ruokavirasto) via webbplatsen www.ruokavirasto.fi eller på telefonnummer +358 29 530 0400 (växel).


Norge:
Försändelser till Norge skickas alltid med svensk moms avdragen.

Från och med 1 januari 2020 tillämpas nya tullregler för import till Norge. Gränsen för förtullning sänks till 0 NOK, vilket innebär att alla försändelser vi skickar till Norge, oavsett storlek, måste förtullas. Tyvärr kan vi inte använda oss av det förenklade momsregistreringssystemet - VOEC, då fröer är en vara med restriktioner.

Observera att leveranser till Norge kan medföra betydande extra kostnader för dig som kund. Den norska posten lägger på avgifter för administration, tull och moms. Har du frågor om hur stora avgifterna kommer att bli för din beställning, kontakta den norska posten (www.posten.no, telefonnummer +47 22 03 00 00) och/eller den norska tullen (www.toll.no/, telefonnummer +47 22 86 03 12). Vi vill också uppmuntra våra norska kunder på att beställa fröer i god tid då förtullningen i Norge kan ta lång tid. Vi skickar samtliga varor till Norge som spårbara brev. Vi skickar inte försändelser över 2 kg (paket). På beställningar värda 2000 SEK eller mer lägger vi på en administrativ avgift på 50 SEK eftersom de kräver särskild hantering. 

Som privatperson får du lov att importera fröer till Norge för eget bruk. Vissa restriktioner föreligger. För företag och för import i kommersiellt syfte gäller andra restriktioner. Mer information finns på webbplatsen www.mattilsynet.no eller på telefonnummer +47 22 40 00 00.

Vi kan tyvärr inte utfärda sundhetscertifikat och beställningar som kräver det sker därför på egen risk.


Island och Åland:
Inga begränsningar, men en administrativ avgift på 50 SEK läggs på beställningar värda 2000 SEK eller mer. Detta eftersom de kräver särskild hantering. Försändelser till Island och Åland skickas alltid med svensk moms avdragen. Har du frågor om moms på fröimport, kontakta respektive lands tull.

Island: www.tollur.is, telefonnummer +354 560 0315
Åland: www.tulli.fi, telefonnummer +358 295 5201


Utanför Skandinavien: 
Det är vanligtvis inga problem att beställa fröer från oss och få dem levererade inom EU. Om du vill beställa till ett land utanför EU rekommenderar vi att du kontaktar de aktuella myndigheterna i destinationslandet för mer information om vilka tullregler som gäller för import av frö. Vi kan tyvärr inte utfärda sundhetscertifikat och beställningar som kräver det sker därför på egen risk. På beställningar som är värda 2000 SEK eller mer lägger vi på en administrativ avgift på 50 SEK, eftersom de kräver särskild hantering. 


Storbritannien: 
På grund av nya regelverk efter Brexit levererar vi för närvarande inte till Storbritannien. Förhoppningsvis kommer vi att kunna erbjuda detta igen framöver.