Frakt från 18 kr

Majs

Zea mays var. saccharata, everta och amylacea

Majs har odlats av människan i tusentals år och är idag ett av de viktigaste sädesslagen i världen. Den har en mängd användningsområden och finns i många olika smaker, former och färger.

Ashworth, ekofrö

Double Standard, ekofrö

Golden Bantam, ekofrö

Tom Thumb, ekofrö

Painted Mountain, ekofrö

Erdbeermais, ekofrö

White Selection, ekofrö

Damaun, ekofrö


Sådd

Så inomhus eller i bänk 4-6 veckor innan utplantering, ca 4 cm djupt och håll en temperatur kring 25°C under groningen. Sänk temperaturen efter uppkomsten för att undvika att de blir gängliga. Skola om plantorna i separata krukor när de är 5-10 cm höga om du bredsått dem. Majs är frostkänslig, så plantera inte ut förrän frostrisken är över och jorden blivit uppvärmd. I södra och i varma lägen i mellersta Sverige kan man så tidig majs direkt på friland. Jordtemperaturen måste vara minst 15°C för att inte obetade fröer ska ruttna. Att täcka med fiberduk före och under groningen höjer temperaturen några grader.

Avstånd

Ha 20-30 cm mellan plantorna och 70-80 cm mellan raderna. Eller odla i dubbelrader med 10-20 cm mellan varannan rad. För bästa pollinering bör majsen växa i ett fyrkantigt block. Mycket pollen blåser bort vid plantering i en lång rad.

Skörd

Sockermajsen är skördemogen när silktrådarna vissnat helt och kolvarna har blivit tjocka och trubbiga och fröna fått en svag gul färg. Trycker man med nageln på ett majskorn, ska en något trögflytande, mjölkvit saft komma fram. Koka kolvarna omedelbart och njut. De kan också frysas eller konserveras. Kolvarna till popkornmajs får sitta kvar tills de är riktigt mogna.

Frö

1g är normalt 3-5 frön. En portion ger 20-25 bra plantor för utplantering. Till 100 sträckmeter på friland behövs ca. 200g.

Mer information

Ursprungligen kommer majsen ifrån södra Mexico, Guatemala och Honduras. Men vilken växt som är dess förfader, är ett biologiskt mysterium och forskare i olika läger har bråkat länge. Det så kallade “majskriget” pågår ännu för fullt. De äldsta fynden av odlad majs har hittats i Tehuacandalen i Mexico och är cirka 5 000 år gamla. Mångtusenåriga fynd har gjorts över hela Mellan- och Sydamerika och även i södra USA. Och när Columbus kom, odlades det redan mellan 200 och 300 olika sorters majs. Allt ifrån den söta majs vi är vana vid, till sorter endast avsedda för djur och i de mest skiftande färger.

 

Efter det att Columbus tagit med sig frö till Europa, spreds majsen med ilfart till Afrika, Indien, Tibet och Kina, där den efter bara några årtionden var vanlig i odlingarna. Majsen odlas nu över hela världen i en mängd varianter och är ett av de viktigaste sädesslagen. Men tyvärr har de allra flesta gamla sorterna försvunnit och marknaden domineras nästan totalt av hybrider och transgena sorter idag.

Läs om hur du fröodlar majs här.