Frakt från 15 kr

Damaun, ekofrö

Eko

Information

Sockermajs. Äntligen en supersöt, tidig standardsort. Damaun ger stora, 20 cm långa, helgula kolvar som inte bara är söta utan också har kvar mycket av den traditionella majssmaken.

Plantan blir omkring två meter hög och ger en del sidoskott från basen. Vissa anser att de ska tas bort, medan andra förordar att de bidrar till fotosyntesen.


 

Artikelnummer:3050
Vetenskapligt namn:Zea mays var. saccharata
Botanisk familj:Gräs - Poaceae
Ekologiskt:Ja
Utvecklingstid, dagar:75
Årighet:Ettårig
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Nej
Såtid:Förkultiveras: april–maj
Sådjup:3–5 cm
Groningstemperatur:20-32 grader (inomhus)
Grotid:6-10 dagar
Plantavstånd:20-30 cm
Radavstånd:Enkelrad 70-80 cm, dubbelrad 10-20 cm
Planthöjd:180-250 cm
Plantläge:Sol
Skörd/blomning:Augusti–september
Ätbara frön:Ja
Frö/g:3-5 frön
Kulturarvssort:Nej

Odlingsråd

Sådd

Så inomhus eller i bänk 3 veckor innan utplantering, ca. 4 cm djupt och håll en temperatur kring 25°C under groningen. Sänk temperaturen efter uppkomsten för att undvika att de blir gängliga. Skola om plantorna i separata krukor när de är 5-10 cm höga om du bredsått dem.
Majs är frostkänslig, så plantera inte ut förrän frostrisken är över och jorden blivit uppvärmd.
I södra och i varma lägen i mellersta Sverige kan man så tidig majs direkt på friland. Jordtemperaturen måste vara minst 15°C för att inte obetade fröer ska ruttna. Att täcka med fiberduk före och under groningen höjer temp. några grader.

Avstånd

Ha 20-30 cm mellan plantorna och 70-80 cm mellan raderna. Eller odla i dubbelrader med 10-20 cm mellan varannan rad. För bästa pollinering bör majsen växa i ett fyrkantigt block. Mycket pollen blåser bort vid plantering i en lång rad.

Skörd

Sockermajsen är skördemogen när silktrådarna vissnat helt och kolvarna har blivit tjocka och trubbiga och fröna fått en svag gul färg. Trycker man med nageln på ett majskorn, ska en något trögflytande, mjölkvit saft komma fram. Koka kolvarna omedelbart och njut. De kan också frysas eller konserveras.

Frö

1g är normalt 3-5 frön. En portion ger 20-25 bra plantor för utplantering. Till 100 sträckmeter på friland behövs ca 200g. 
En portion innehåller ca 30 frön.