Frakt från 18 kr
FRÖODLING MAJS
Majs för fröodling odlas på samma sätt som majs för konsumtion. Majsen är sambyggare med hanblommorna i toppen och honblommorna i bladvecken på stjälken. Den är korsbefruktande och pollineras med hjälp av vinden. Så odla bara en sort med ett avstånd på minst 500 meter till nästa majsodling och i blåsiga lägen minst 1000 meter.

Odlar man flera sorter och ändå vill ta eget frö, kan man isolera honblommorna med påsar innan silktrådarna i bladvecken visar sig. Ta av påsarna när silktrådarna kommit fram och skaka eller gnid pollen från flera hanblommor på trådarna. Knyt över påsen med en gång och upprepa helst i 3-4 dagar. Pollinera minst 15-20 plantor, gärna 50, för att förhindra inavel. Låt påsarna sitta kvar tills trådarna blivit bruna. Märk kolvarna med ett snöre och låt dem mogna riktigt innan skörd. Lätt frost skadar inte fröna om de är mogna och torra.

Skörda kolvarna i torrt väder. Drag tillbaka täckbladen och bind ihop kolvarna. Häng upp dem för eftertorkning inomhus. Eller bred ut dem på ett torrt och luftigt ställe utan möss. Gnid och plocka av fröerna då de är torra. Undvik de små fröerna i toppen på kolven. De är oftast dåligt utvecklade och gror svagt.

Genom att välja de tidigaste och mest välutvecklade kolvarna för frö, förbättras stammen år efter år. Majs svarar snabbt på selektion.
Undvik hybriderna till fröodling.

Mogna, välutvecklade majskorn behåller grobarheten i 2-3 år.