Hooker's Sweet Indian, ekofrö

Eko Nyhet

Information

Ger tidigt 13–15 cm långa, blåsvarta kolvar med 10–12 rader med kärnor. Kärnorna är först vita, gula och violetta innan de övergår till helmörkt vid full mognad. Plantan är ganska småväxt och blir bara kring 130 cm hög. Om du ska äta kolven färsk så skörda i tid, gärna innan färgerna framträder klart för att få den allra bästa smakupplevelsen. 

Hooker’s Sweet Indian njutes färskkokt, grillad eller som fullmogen mald till mjöl. Selekterad av Ira Hooker i staten Washington i USA för mer än 70 år sedan.


 

Artikelnummer:3020
Vetenskapligt namn:Zea mays var. saccharata
Botanisk familj:Gräs - Poaceae
Ekologiskt:Ja
Utvecklingstid, dagar:70
Årighet:Ettårig
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Ja
Såtid:Förkultiveras: april–maj
Sådjup:3-5 cm
Groningstemperatur:20-28 °C
Grotid:6-10 dagar
Plantavstånd:20-30 cm
Radavstånd:Enkelrad 40-60 cm, dubbelrad 10-20 cm
Planthöjd:130 cm
Plantläge:Sol
Skörd/blomning:Augusti–september
Frö/g:10-12 frön
Kulturarvssort:Nej

Odlingsråd

Sådd

Så inomhus eller i bänk ca 3 veckor innan utplantering, 3–5 cm djupt och håll en temperatur kring 25 °C under groningen. Sänk temperaturen efter uppkomsten för att undvika att de blir gängliga. Skola om plantorna i separata krukor när de är 5-10 cm höga om du bredsått dem.
Majs är frostkänslig, så plantera inte ut förrän frostrisken är över och jorden blivit uppvärmd.
I södra och i varma lägen i mellersta Sverige kan man så tidig majs direkt på friland. Jordtemperaturen måste vara minst 15 °C för att inte obetade fröer ska ruttna. Att täcka med fiberduk före och under groningen höjer temperaturen några grader.

Avstånd

Ha 20-30 cm mellan plantorna och 40-60 cm mellan raderna. Eller odla i dubbelrader med 10-20 cm mellan varannan rad. För bästa pollinering bör majsen växa i ett fyrkantigt block. Mycket pollen blåser bort vid plantering i en lång rad.

Skörd

Sockermajsen är skördemogen när silktrådarna vissnat helt och kolvarna har blivit tjocka och trubbiga och fröna fått en svag gul färg. Trycker man med nageln på ett majskorn, ska en något trögflytande, mjölkvit saft komma fram. Koka kolvarna omedelbart och njut. De kan också frysas eller konserveras.

Frö

1g är normalt 12 frön. En portion ger 20-25 bra plantor för utplantering. Till 100 sträckmeter på friland behövs ca 200 g. 
En portion innehåller ca 30 frön.