Frakt från 15 kr

Painted Mountain, ekofrö

Eko Kulturarv

Information

Mjölmajs. Vackare mat är svårt att hitta. Kolvarna, som är något smala och 15-18 cm långa, ger glänsande frön i nästan alla regnbågens färger. Vita, svarta, blåsvarta, gula, orange, röda, vinröda, violetta. Får kolvarna torka går det lätt att mala eget majsmjöl. De kan också ätas färska, råa eller kokta, rostas och grillas eller kokas till majsgröt. Painted Mountain kommer från bergen i Montana, USA och tål kyligt och blåsigt väder bättre än de flesta och ger färdig skörd med de allra tidigaste. Plantan blir kring 150 cm. Kolvarna används också för dekoration. En portion innehåller ca. 25 frön.


 

Artikelnummer:3090
Vetenskapligt namn:Zea mays var. amylacea
Botanisk familj:Gräs - Poaceae
Ekologiskt:Ja
Utvecklingstid, dagar:85
Årighet:Ettårig
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Nej
Såtid:Förkultiveras: april–maj
Sådjup:3-5 cm
Grotid:6-10 dagar
Plantavstånd:20-30 cm
Radavstånd:Enkelrad 70-80 cm, dubbelrad 10-20 cm
Planthöjd:180-250 cm
Plantläge:Sol
Skörd/blomning:Augusti–september
Frö/g:7-8 frön
Kulturarvssort:Ja

Odlingsråd

Sådd

Så inomhus eller i bänk 3 veckor innan utplantering, ca. 4 cm djupt och håll en temperatur kring 25°C under groningen. Sänk temperaturen efter uppkomsten för att undvika att de blir gängliga. Skola om plantorna i separata krukor när de är 5-10 cm höga om du bredsått dem.
Majs är frostkänslig, så plantera inte ut förrän frostrisken är över och jorden blivit uppvärmd.
I södra och i varma lägen i mellersta Sverige kan man så tidig majs direkt på friland. Jordtemperaturen måste vara minst 15°C för att inte obetade fröer ska ruttna. Att täcka med fiberduk före och under groningen höjer temperaturen några grader.

Avstånd

Ha 20-30 cm mellan plantorna och 70-80 cm mellan raderna. Eller odla i dubbelrader med 10-20 cm mellan varannan rad. För bästa pollinering bör majsen växa i ett fyrkantigt block. Mycket pollen blåser bort vid plantering i en lång rad.

Skörd

Majsen är skördemogen när silktrådarna vissnat helt och kolvarna har blivit tjocka och trubbiga och fröna fått en svag gul färg. Trycker man med nageln på ett majskorn, ska en något trögflytande, mjölkvit saft komma fram.
Just Painted Mountain är snabb och hinner oftast mogna riktigt hos oss. Om majsen ska användas till mjöl ska de skördas så sent som möjligt.

Frö

1g är normalt 7-8 frön. En portion ger 20-25 bra plantor för utplantering. Till 100 sträckmeter på friland behövs ca. 200g. 
En portion innehåller ca. 25 frön.