Frakt från 15 kr

Double Standard, ekofrö

Eko

Information

Sockermajs. En tidig, öppet pollinerad, tvåfärgad sockermajs. Den gror bättre i sval jord än de flesta sorter och klarar av mindre idealiskt majsväder. Kolvarna varierar lite, men är oftast kring 17 cm långa med 12-14 rader gula och vita korn. Ibland förekommer någon helgul kolv. Double Standard är en fin sort som är godare och sprödare än genomsnittet av standardsorterna. Sparar du mogna frön själv, kan du få en helvit, tidig majs om du sår endast vita korn. En portion innehåller ca. 30 frön.


 

Artikelnummer:3045
Vetenskapligt namn:Zea mays var. saccharata
Botanisk familj:Gräs - Poaceae
Ekologiskt:Ja
Utvecklingstid, dagar:73
Årighet:Ettårig
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Nej
Såtid:Förkultiveras: april–maj
Sådjup:3-5 cm
Grotid:6-10 dagar
Plantavstånd:20-30 cm
Radavstånd:Enkelrad 70-80 cm, dubbelrad 10-20 cm
Planthöjd:180-250 cm
Plantläge:Sol
Skörd/blomning:Augusti–september
Frö/g:3-5 frön
Kulturarvssort:Nej

Odlingsråd

Sådd

Så inomhus eller i bänk 3 veckor innan utplantering, ca. 4 cm djupt och håll en temperatur kring 25°C under groningen. Sänk temperaturen efter uppkomsten för att undvika att de blir gängliga. Skola om plantorna i separata krukor när de är 5-10 cm höga om du bredsått dem.
Majs är frostkänslig, så plantera inte ut förrän frostrisken är över och jorden blivit uppvärmd.
I södra och i varma lägen i mellersta Sverige kan man så tidig majs direkt på friland. Jordtemperaturen måste vara minst 15°C för att inte obetade fröer ska ruttna. Att täcka med fiberduk före och under groningen höjer temp. några grader.

Avstånd

Ha 20-30 cm mellan plantorna och 70-80 cm mellan raderna. Eller odla i dubbelrader med 10-20 cm mellan varannan rad. För bästa pollinering bör majsen växa i ett fyrkantigt block. Mycket pollen blåser bort vid plantering i en lång rad.

Skörd

Sockermajsen är skördemogen när silktrådarna vissnat helt och kolvarna har blivit tjocka och trubbiga och fröna fått en svag gul färg. Trycker man med nageln på ett majskorn, ska en något trögflytande, mjölkvit saft komma fram. Koka kolvarna omedelbart och njut. De kan också frysas eller konserveras.

Frö

1g är normalt 3-5 frön. En portion ger 20-25 bra plantor för utplantering. Till 100 sträckmeter på friland behövs ca. 200g. 
En portion innehåller ca. 30 frön.