Frakt från 15 kr

White Selection, ekofrö

Eko

Information

Popcornmajs. Tidig vitgul popkornmajs. 5% av kolvarna blir röda och är mycket dekorativa. Torka kolvarna inomhus minst en vecka innan majskornen vrides loss från kolven. Bra popkvalitet med medelstora popkorn. White Selection mognar bra även i mindre idealiskt majsväder. En portion innehåller ca. 30 frön.


 

Artikelnummer:3085
Vetenskapligt namn:Zea mays everta
Botanisk familj:Gräsväxter - Poaceae
Ekologiskt:Ja
Utvecklingstid, dagar:88
Årighet:Ettårig
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Nej
Såtid:Förkultiveras: april–maj
Sådjup:3-5 cm
Grotid:6-10 dagar
Plantavstånd:20-30 cm
Radavstånd:Enkelrad 70-80, dubbelrad 10-20 cm
Planthöjd:120 cm
Plantläge:Sol
Skörd/blomning:Augusti–september
Frö/g:3-5 frön
Kulturarvssort:Nej

Odlingsråd

Sådd

Så inomhus eller i bänk 3 veckor innan utplantering, ca. 4 cm djupt och håll en temperatur kring 25°C under groningen. Sänk temperaturen efter uppkomsten för att undvika att de blir gängliga. Skola om plantorna i separata krukor när de är 5-10 cm höga om du bredsått dem.
Majs är frostkänslig, så plantera inte ut förrän frostrisken är över och jorden blivit uppvärmd.
I södra och i varma lägen i mellersta Sverige kan man så tidig majs direkt på friland. Jordtemperaturen måste vara minst 15°C för att inte obetade fröer ska ruttna. Att täcka med fiberduk före och under groningen höjer temperaturen några grader.

Avstånd

Ha 20-30 cm mellan plantorna och 70-80 cm mellan raderna. Eller odla i dubbelrader med 10-20 cm mellan varannan rad. För bästa pollinering bör majsen växa i ett fyrkantigt block. Mycket pollen blåser bort vid plantering i en lång rad.

Skörd

Majsen är skördemogen när silktrådarna vissnat helt och kolvarna har blivit tjocka och trubbiga och fröna fått en svag gul färg. Trycker man med nageln på ett majskorn, ska en något trögflytande, mjölkvit saft komma fram. Kolvarna till popkornmajs får sitta kvar tills de är riktigt mogna.

Frö

1g är normalt 3-5 frön. En portion ger 20-25 bra plantor för utplantering. Till 100 sträckmeter på friland behövs ca. 200g. 
En portion innehåller ca. 30 frön.