Tomat, högväxande
Solanum lycopersicum
Högväxande tomater ger stora och fina skördar när de trivs. De kan bli rejält höga och behöver därför bindas upp. Passar bra för växthusodling.
Matina, ekofrö
Mycket tidig frilands- och kallhustomat från Tyskland. Plantan blir ca. 120 cm och har...
Mer info →Costeluto Genovese, ekofrö
Gammal italienare med ovanliga frukter. De är glansigt röda, plattrunda med djupa...
Mer info →Jaune de Flamme, ekofrö
Högväxande aprikosorange tomat med en rik, söt smak, saftig och aromatisk med en svag...
Mer info →Katja, ekofrö
Katja har glatt oss i några år nu. Snabb och frisk. Hon ger ganska stora,...
Mer info →Golden Queen, ekofrö
Introducerades av Livingstone 1882 i USA och har sedan dess hyllats som en av de bästa...
Mer info →Bärnsten, ekofrö
Mycket snabb, orange tomat. Något mindre än normaltomaten, men betydligt större än...
Mer info →Berner Rose, ekofrö
En rosaröd, ganska stor och smaskig tomat. Pålitlig både på friland i skyddat läge...
Mer info →Selandia, ekofrö
Många har under flera år frågat efter denna svenska tomat och nu har vi...
Mer info →Goldie, ekofrö
Storvuxen, orange, mycket smaklig bifftomat. En bra sommar ger den bra även på friland,...
Mer info →Glacier, ekofrö
Extra tidig, produktiv tomat med enhetliga, medelsmå (4-5 cm.), djupröda frukter på...
Mer info →Tigerella, ekofrö
Är en ovanlig och vacker tigertomat med oranga ränder på röd botten. Dessutom har den...
Mer info →Dansk Export, ekofrö
Är en tidig och tålig tomat för framför allt friland. Den är mycket välkänd och...
Mer info →Oxheart, ekofrö
Vi har odlat Oxheart i många år och kan nu erbjuda ekologiskt odlat frö av den. Sorten...
Mer info →Stupice, ekofrö
Snabb och tålig frilands- och kallhustomat med mycket god smak. Skörden blir bäst om...
Mer info →Brandywine, ekofrö
Den godaste tomaten? Den ger ljuvligt saftiga tomater med en smak som fyller hela munnen....
Mer info →Sådd
Så inomhus 7–8 veckor innan utplantering, knappt 1 cm djupt. I februari–mars för plantor till kallväxthus och i mars–april för frilandstomater. Bästa groningstemperatur är 22–26°C. Låt plantorna stå ljust och luftigt efter uppkomsten, helst vid en temperatur på 18°C. När de fått några riktiga blad planteras de om i krukor. Nu kan temperaturen sänkas något, i synnerhet på natten. Avhärda plantorna successivt innan utplanteringen. Sätt inte ut tomaterna på friland förrän risken för nattfrost är helt förbi och nattemperaturen håller sig över 7°C. Plantera dem något djupare än vad de stått i krukorna och låt dem aldrig torka ut.Avstånd
Tomater behöver ett inbördes avstånd på 35–55 cm.Skörd
Plocka tomaterna fullmogna och solvarma. Är det risk för nattfrost innan alla tomater hunnit mogna, går det bra att låta dem eftermogna inomhus på ett mörkt och svalt (8–12°C) ställe. Hela den avbladade plantan kan också hängas upp och ner inomhus och skördas efterhand. Gröna tomater kan läggas in, användas till marmelad eller stekas. Tomat kan också, liksom paprika och chilipeppar, frysas i bitar utan förvällning för kommande såser och grytor.Frö
1g innehåller 300–350 frön. En portion ger 10–20 bra plantor för plantering. Till 1 000 plantor behövs ca 5g.Mer information
Historia
Läs om hur du fröodlar tomat här.