Katja, ekofrö

Eko Kulturarvssort

Information

Katja har glatt oss i några år nu. Snabb och frisk. Hon ger ganska stora, smakrika frukter på ca. 1 m höga plantor. I våra försök har hon gett saftiga, bifftomatstora, något åsiga, rosaröda frukter tidigast av alla i den här gruppen. Passar både på friland och i kallväxthus. Sorten kommer ursprungligen från Slyudyanka. En stad vid Bajkalsjön i Sibirien, där den normalt odlas på friland. Enligt vissa historiker utvecklades den av Katarina Konovna Sviatova (Katja). Medan andra hävdar att det är en gammal allmänt odlad sort med ovisst ursprung. Søren Holt i danska Frøsamlerne fick frö till tomaten av Katjas familj och har sedan delat med sig till era fröfirmor som delvis har fortsatt att selektera den. En portion innehåller ca. 15 frön. Ekofrö.

 


 

Artikelnummer:7327
Vetenskapligt namn:Solanum lycopersicum
Botanisk familj:Potatisfamiljen - Solanaceae
Ekologiskt:Ja
Utvecklingstid, dagar:60
Årighet:Ettårig
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Nej
Såtid:Förkultiveras: februari–april
Sådjup:1 cm
Plantavstånd:35-55 cm
Radavstånd:50-70 cm
Grotid:7-14 dagar
Planthöjd:100 cm
Plantläge:Sol
Skörd/blomning:Juli–frost
Frö/g:300-350 frön
Övrigt:Bör tjuvas
Kulturarvssort:Ja

Odlingsråd

Sådd

Så inomhus 7-8 veckor innan utplantering, knappt 1 cm djupt. I februari-mars för plantor till kallväxthus och i mars-april för frilandstomater. Bästa groningstemperatur är 22-26°C. Låt plantorna stå ljust och luftigt efter uppkomsten, helst vid en temperatur på 18°C. När de fått några riktiga blad planteras de om i krukor. Nu kan temperaturen sänkas något, i synnerhet på natten.

Avhärda plantorna successivt innan utplanteringen. Sätt inte ut tomaterna på friland förrän risken för nattfrost är helt förbi och nattemperaturen håller sig över 7°C.

Plantera dem något djupare än vad de stått i krukorna och låt dem aldrig torka ut. Tomater bildar rötter på stjälken om den kommer under jord, så förvuxna plantor kan planteras liggande med bara spetsen över jord. För tidigt sådda och utplanterade tomater däremot, blir ofta störda i tillväxten och ger gängliga plantor och dålig skörd. Ha inte för bråttom med sådden, om du inte har en riktigt bra "barnkammare", med extrabelysning och möjlighet att reglera temperaturen.

Avstånd

Tomater behöver ett inbördes avstånd på 35-55 cm och 50-70 cm mellan raderna.

Skörd

Plocka tomaterna fullmogna och solvarma. Är det risk för nattfrost innan alla tomater hunnit mogna, går det bra att låta dem eftermogna inomhus på ett mörkt och svalt (8-12°C) ställe. Hela den avbladade plantan kan också hängas upp och ner inomhus och skördas efterhand. Gröna tomater kan läggas in, användas till marmelad eller stekas. Tomat kan också, liksom paprika och chilipeppar, frysas i bitar utan förvällning för kommande såser och grytor.

Frö

1g innehåller 300-350 frön. Till 1000 plantor behövs ca. 5g.
En portion innehåller ca. 15 frön.