Stupice, ekofrö

Eko Kulturarvssort

Information

Snabb och tålig frilands- och kallhustomat med mycket god smak. Skörden blir bäst om plantan, som blir drygt 1 meter hög med breda blad, binds upp och tjuvas. Stupice, som ursprungligen kommer från f.d. Tjeckoslovakien, ger en bra skörd av knappt medelstora, glänsande röda, söta och saftiga tomater. Den har vunnit flera omröstningar som den godaste i sin klass. Tillhör en av våra absoluta favoriter för sin tidighet och utsökta smak. En portion innehåller ca. 20 frön.


 

Artikelnummer:7325
Latinskt namn:Solanum lycopersicum
Botanisk familj:Potatisfamiljen - Solanaceae
Ekologiskt:Ja
Utvecklingstid, dagar:59
Årighet:Ettårig
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Nej
Kulturarvssort:Ja

Odlingsråd

Sådd

Så inomhus 7-8 veckor innan utplantering, knappt 1 cm djupt. I februari-mars för plantor till kallväxthus och i mars-april för frilandstomater. Bästa groningstemperatur är 22-26°C. Låt plantorna stå ljust och luftigt efter uppkomsten, helst vid en temperatur på 18°C. När de fått några riktiga blad planteras de om i krukor. Nu kan temperaturen sänkas något, i synnerhet på natten.

Avstånd

Tomater behöver ett inbördes avstånd på 35-55 cm och 50-70 cm mellan raderna. 

Skörd

Plocka tomaterna fullmogna och solvarma. Är det risk för nattfrost innan alla tomater hunnit mogna, går det bra att låta dem eftermogna inomhus på ett mörkt och svalt (8-12°C) ställe. Hela den avbladade plantan kan också hängas upp och ner inomhus och skördas efterhand. Gröna tomater kan läggas in, användas till marmelad eller stekas. Tomat kan också, liksom paprika och chilipeppar, frysas i bitar utan förvällning för kommande såser och grytor.

Frö

1g innehåller 300-350 frön. Till 1000 plantor behövs ca. 5g.
En portion innehåller ca. 20 frön.