Frakt från 18 kr

Grappoli d'Inverno, ekofrö

Eko

Information

Fyllda klasar med något ovala körsbärsstora, högröda frukter. Söta och syrliga. Sorten har odlats åtminstone sedan tidigt 1800-tal, men introducerades som namngiven sort i södra Puglia i Italien i början av 1900-talet.

Grappoli d'Inverno är högväxande (en buskigare variant finns också) och behöver stöd.

Mycket vanlig i s.k. piennolos i Italien där de håller sig färska en bra bit in på vintern, men även som torkad. I ett svalt utrymme kan man också skaka av jorden och hänga upp hela plantan där frukterna mognar efterhand.

En portion innehåller ca 20 frön.


 

Artikelnummer:7395
Vetenskapligt namn:Solanum lycopersicum
Botanisk familj:Potatisväxter - Solanaceae
Ekologiskt:Ja
Utvecklingstid, dagar:75
Årighet:Ettårig
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Nej
Såtid:Förkultiveras: februari–april
Sådjup:1 cm
Groningstemperatur:24-29°C
Grotid:7-14 dagar
Plantavstånd:35-55 cm
Radavstånd:50-70 cm
Planthöjd:150-250 cm
Plantläge:Sol
Skörd/blomning:Juli–frost
Frö/g:100-150 frön
Övrigt:Bör tjuvas
Kulturarvssort:Nej

Odlingsråd

Sådd

Så inomhus 7-8 veckor innan utplantering, knappt 1 cm djupt. 

Bästa groningstemperatur är 24-29°C. Låt plantorna stå ljust och luftigt efter uppkomsten, helst vid en temperatur på 18°C. När de fått några riktiga blad planteras de om i krukor. Nu kan temperaturen sänkas något, i synnerhet på natten.

Avhärda plantorna successivt innan utplanteringen. Sätt inte ut tomaterna på friland förrän risken för nattfrost är helt förbi och nattemperaturen håller sig över 7°C.

Plantera dem något djupare än vad de stått i krukorna och låt dem aldrig torka ut. Tomater bildar rötter på stjälken om den kommer under jord, så förvuxna plantor kan planteras liggande med bara spetsen över jord. För tidigt sådda och utplanterade tomater däremot, blir ofta störda i tillväxten och ger gängliga plantor och dålig skörd. Ha inte för bråttom med sådden, om du inte har en riktigt bra "barnkammare", med extrabelysning och möjlighet att reglera temperaturen.

Avstånd

Tomater behöver ett inbördes avstånd på 35-55 cm och 50-70 cm mellan raderna.

Skörd

Plocka tomaterna fullmogna. För att få sina goda lagringsegenskaper ska frukterna vara mogna sent på säsongen, höst snarare än sommar. Då går de att ha hängandes i klasar eller ligga luftigt i rumstemperatur i många månader. Frukterna kan behöva eftermogna för att utveckla smakerna. 

Är det risk för nattfrost innan alla tomater hunnit mogna, går det bra att låta dem eftermogna inomhus på ett mörkt och svalt (8-12°C) ställe. Hela den avbladade plantan kan också hängas upp och ner inomhus och skördas efterhand.

Gröna tomater kan läggas in, användas till marmelad eller stekas. Tomat kan också, liksom paprika och chilipeppar, frysas i bitar utan förvällning för kommande såser och grytor.

Frö

1g innehåller 300-350 frön. Till 1000 plantor behövs ca. 5g.
En portion innehåller ca. 20 frön.