Frakt från 18 kr
FRÖODLING TOMAT
Tomaten odlas som ettårig här hos oss. Den är självbefruktande, men korsningar kan förekomma om flera sorter odlas i närheten av varann. Att binda om blomklasen med en påse innan blommorna slår ut, hindrar insekterna att överföra oönskat pollen.

Välj ut de tidigaste och friskaste plantorna för fröproduktion. Även smaken är viktig. Skörda de finaste tomaterna när de är riktigt mogna. Gärna från flera plantor av samma sort. Nästan mogna frukter, som får eftermogna inomhus, kan ofta ge hyggligt frö.

Dela frukterna och kläm eller skopa ut pulpan med fröna i t.ex. en glasburk. Häll ev. på lite vatten, lägg över locket och ställ den i varm rumstemperatur. Rör om minst två gånger om dagen. Efter 2-5 dagar, beroende på temperatur, har jäsningen befriat fröet från det geléliknande höljet och känns skrovligt. Längre jäsning än nödvändigt försämrar grobarheten. Tillsätt mera vatten och rör om. Det fina fröet sjunker till bottnen och rester av pulpan, tillsammans med omoget frö, går lätt att hälla bort. Upprepa sköljningen tills fröet är rent. Sprid ut det på nät eller papper och låt det torka. Gnugga det torra fröet mellan händerna för att skilja de åt som klistrat ihop.

En längre artikel om tomatfröodling hittar du här.