Frakt från 18 kr

Principe Borghese, ekofrö

Eko Kulturarv

Information

Köper vi torkade tomater från Italien är chansen stor att det är just Principe Borghese. Detta är deras favoritsort att torka och hänga upp för att kunna skörda färska tomater. Hängs upp i klasar hängande i rep.

Storleken på frukten ligger mellan körsbärstomat och "vanlig" tomat. Köttet är fast och fröhuset litet. Plantan är rikgivande och högväxande och behöver stöd och tjuvning.

Principe Borghese har begränsad hållbarhet och betraktas inte alltid som en vintertomat. Den håller sig högst några månader på ett svalt och mörkt ställe. Givetvis kan man använda den färsk som vilken annan tomat som helst i sallader och såser. En portion innehåller ca 20 frön.


 

Artikelnummer:7463
Vetenskapligt namn:Solanum lycopersicum
Botanisk familj:Solanaceae
Ekologiskt:Ja
Utvecklingstid, dagar:67
Årighet:Ettårig
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Nej
Såtid:Förkultiveras: februari–april
Sådjup:1 cm
Groningstemperatur:24-29°C
Grotid:7-14 dagar
Plantavstånd:35-55 cm
Radavstånd:50-70 cm
Planthöjd:150-250 cm
Plantläge:Sol
Skörd/blomning:Juli–frost
Frö/g:300-350 frön
Övrigt:Vintertomat. Bör tjuvas.
Kulturarvssort:Ja

Odlingsråd

Sådd

Så inomhus 7-8 veckor innan utplantering, knappt 1 cm djupt. Gör inte detta för tidigt! Principe Borghese ska mogna under sensommar/tidig höst för att få sina lagringsegenskaper. April kan vara lagom. 

Bästa groningstemperatur är 24-29°C. Låt plantorna stå ljust och luftigt efter uppkomsten, helst vid en temperatur på 18°C. När de fått några riktiga blad planteras de om i krukor. Nu kan temperaturen sänkas något, i synnerhet på natten.

Avhärda plantorna successivt innan utplanteringen. Sätt inte ut tomaterna på friland förrän risken för nattfrost är helt förbi och nattemperaturen håller sig över 7°C.

Plantera dem något djupare än vad de stått i krukorna och låt dem aldrig torka ut. Tomater bildar rötter på stjälken om den kommer under jord, så förvuxna plantor kan planteras liggande med bara spetsen över jord. För tidigt sådda och utplanterade tomater däremot, blir ofta störda i tillväxten och ger gängliga plantor och dålig skörd. Ha inte för bråttom med sådden, om du inte har en riktigt bra "barnkammare", med extrabelysning och möjlighet att reglera temperaturen.

Avstånd

Tomater behöver ett inbördes avstånd på 35-55 cm och 50-70 cm mellan raderna.

Skörd

Plocka tomaterna fullmogna och solvarma. För att få sina goda lagringsegenskaper ska frukterna vara mogna runt september. Då går de att hänga i klasar i rumstemperatur i många månader. 

Är det risk för nattfrost innan alla tomater hunnit mogna, går det bra att låta dem eftermogna inomhus på ett mörkt och svalt (8-12°C) ställe. Hela den avbladade plantan kan också hängas upp och ner inomhus och skördas efterhand.

Gröna tomater kan läggas in, användas till marmelad eller stekas. Tomat kan också, liksom paprika och chilipeppar, frysas i bitar utan förvällning för kommande såser och grytor.

Frö

1g innehåller 300-350 frön. Till 1000 plantor behövs ca. 5g.
En portion innehåller ca. 20 frön.