Frakt från 18 kr

Ponderosa, ekofrö

Eko

Information

Att kunna spara färska tomater hela vintern känns lyxigt. Hängande i stora klasar eller lagda glest i lådor i ett svalt utrymme, håller sig frukterna till långt fram på våren. Ponderosa kommer ursprungligen ifrån Apulien och är en 'pomodoro d'inverno' (vintertomat). 

Plantan är högväxande och bär tunga klasar med guloranga, 3-4 cm. stora klotrunda frukter utan spets. Innanför det orange skalet döljer sig ett kraftigt rött kött. Som på alla vintertomater är skalet kraftigt och de lämpar sig därför bäst i matlagningen. Ponderosa är en sort med mycket gamla anor. Behöver lite stöd, men inte nödvändigtvis tjuvning. 

Vintertomater är oftast sena i mognad och ju senare de skördas, desto bättre håller de sig.

En portion innehåller ca 20 frön.


 

Artikelnummer:7397
Vetenskapligt namn:Solanum lycopersicum
Botanisk familj:Potatisfamiljen - Solanaceae
Ekologiskt:Ja
Utvecklingstid, dagar:85
Årighet:Ettårig
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Nej
Såtid:Förkultiveras: Februari-april
Sådjup:1 cm
Groningstemperatur:24-29°C
Grotid:7-14 dagar
Plantavstånd:35-55 cm
Radavstånd:50-70 cm
Planthöjd:150 cm
Plantläge:Sol
Skörd/blomning:Juli–frost
Frö/g:300-350 frön
Övrigt:Behöver stöd, tjuvas ej
Kulturarvssort:Nej

Odlingsråd

Sådd

Så inomhus 7-8 veckor innan utplantering, knappt 1 cm djupt. Gör inte detta för tidigt! Ponderosa ska mogna under hösten för att få sina lagringsegenskaper. April kan vara lagom. 

Bästa groningstemperatur är 24-29°C. Låt plantorna stå ljust och luftigt efter uppkomsten, helst vid en temperatur på 18°C. När de fått några riktiga blad planteras de om i krukor. Nu kan temperaturen sänkas något, i synnerhet på natten.

Avhärda plantorna successivt innan utplanteringen. Sätt inte ut tomaterna på friland förrän risken för nattfrost är helt förbi och nattemperaturen håller sig över 7°C.

Plantera dem något djupare än vad de stått i krukorna och låt dem aldrig torka ut. Tomater bildar rötter på stjälken om den kommer under jord, så förvuxna plantor kan planteras liggande med bara spetsen över jord. För tidigt sådda och utplanterade tomater däremot, blir ofta störda i tillväxten och ger gängliga plantor och dålig skörd. Ha inte för bråttom med sådden, om du inte har en riktigt bra "barnkammare", med extrabelysning och möjlighet att reglera temperaturen.

Avstånd

Tomater behöver ett inbördes avstånd på 35-55 cm och 50-70 cm mellan raderna.

Skörd

Plocka tomaterna fullmogna. För att få sina goda lagringsegenskaper ska frukterna vara mogna sent på säsongen, höst snarare än sommar. Då går de att ha hängandes i klasar eller ligga luftigt i rumstemperatur i många månader. Frukterna kan behöva eftermogna för att utveckla smakerna. 

Är det risk för nattfrost innan alla tomater hunnit mogna, går det bra att låta dem eftermogna inomhus på ett mörkt och svalt (8-12°C) ställe. Hela den avbladade plantan kan också hängas upp och ner inomhus och skördas efterhand.

Gröna tomater kan läggas in, användas till marmelad eller stekas. Tomat kan också, liksom paprika och chilipeppar, frysas i bitar utan förvällning för kommande såser och grytor.

Frö

1g innehåller 300-350 frön. Till 1000 plantor behövs ca. 5g.
En portion innehåller ca. 20 frön.