Chilipeppar
Capsicum annuum, C. baccatum, C. chinense
Chilipeppar finns i en mängd färger, former och styrkor – från milda till otroligt heta. Chiliplantan är också ett vackert inslag i uterummet eller på balkongen.
En kraftigväxande sort med gula, 12-14 cm långa, jämnt koniska och vaxiga frukter. De...
Mer info →Lokalsort från Albanien. Stadig 50-60 cm hög planta som ger 15-17 cm. långa, mörkt...
Mer info →Varietet Gorria. Från de baskiska provinserna i södra Frankrike. En av de absolut...
Mer info →Ger massor av vacker, välformad, kraftigt gul frukt på en förgrenad 50 cm hög stabil...
Mer info →Delikat och medelhet mexikansk chili. (5.000-8.000 Scovillegrader). Det är en...
Mer info →En medelhet, ganska tidig chili som verkligen smakar citron. Den mogna frukten är varmt...
Mer info →68 dagar från utplantering till fullvuxna gröna frukter. För mogna röda och starkare...
Mer info →70 dagar för grön frukt. 90 för mogen röd. Den medelhöga (60-90 cm.) plantan ger...
Mer info →70 dagar för gröna, 95 dagar för mogna mörkröda frukter. Cayenne är mycket vanlig,...
Mer info →"Hellfire". En av de hetaste och mest aromatiska chilisorter vi känner till...
Mer info →Tillhör Cayenne-varianterna och har anor långt tillbaka i tiden. Columbus antas ha...
Mer info →Växer som en kompakt, stabil planta på ca. 30-40cm. Utmärkt i krukor. De ger ovanligt...
Mer info →En av de vackraste chili vi odlat. Den ger en kompakt och stadig planta med massor av...
Mer info →En gyllene gul habanero med skinande vackra, ca. 6 cm. långa, knubbigt veckade frukter...
Mer info →Många kulturväxter har en lång och brokig historia. Men inte många kan mäta sig med...
Mer info →I Sibirien odlas den här chilin oftast som flerårig krukväxt. Det fungerar även hos...
Mer info →Denna populära, milda chili (50-500 Scovillegrader) från Japan är en motsvarighet till...
Mer info →Glockenpaprika är en mycket dekorativ och rikgivande klockpaprika, som trots sitt namn...
Mer info →Hinkelhatz betyder "kycklinghjärta", och det säger en hel del om hur frukten ser ut....
Mer info →Inte alls så stark som vanlig jalapeno, men mycket vackrare med sina blanka, svarta...
Mer info →Sådd
Så inomhus 8–10 veckor innan utplantering, knappt 1 cm djupt. I februari–mars för plantor till kallväxthus och i mars–april för utplantering på friland. Bästa groningstemperatur är 24–30°C. Låt plantorna stå ljust och luftigt efter uppkomsten, helst vid en temperatur på omkring 20°C. När plantorna fått några riktiga blad planteras de om i krukor. Nu kan temperaturen sänkas något, i synnerhet på natten. Avhärda plantorna successivt innan planteringen. Sätt inte ut plantorna på friland förrän risken för nattfrost är helt förbi och natt-temperaturen håller sig över 7°C. Plantera dem något djupare än vad de stått i krukorna och låt dem aldrig torka ut.Avstånd
30–50 cm mellan plantorna.Skörd
Frukterna skördas ibland gröna, men är inte helt mogna förrän färgen skiftat till rött – eller till gult, orange och brunt för en del sorter. Plantan sätter ny frukt så länge den skördas. Chilipeppar kan också skördas omogen, men utvecklar sin smak alltmer ju mognare den blir. Även sol och värme är viktigt för att få en riktigt stark chilipeppar.Frö
1g innehåller 100–150 frön. En portion ger 10–15 bra plantor. Till 1 000 plantor behövs ca 10g.Mer information
Styrkan hos chili kommer från ämnet capsaisin, som mäts i s.k. Scoville-grader. Allt ifrån de mildaste på några hundratal enheter till de starkaste på över 2 miljoner Scoville förekommer. Hos de flesta sorter finns det mesta av chilins styrka i fröna och i mellanväggarna där fröna sitter. Därför går det att reglera vilken styrka som passar för tillfället.