Frakt från 18 kr

Chilipeppar

Capsicum annuum, C. baccatum, C. chinense

Chilipeppar finns i en mängd färger, former och styrkor – från milda till otroligt heta. Chiliplantan är också ett vackert inslag i uterummet eller på balkongen.

Aji Blanco Cristal, ekofrö

Santa Fé, ekofrö

Sibirisk chili, ekofrö

Buena Mulata, ekofrö

Habanero Golden, ekofrö

Habanero Tropical, ekofrö

Demon Red, ekofrö

Coral, ekofrö

Habanero Dulce, ekofrö

Beaver Dam, ekofrö

Jamaican Bell, ekofrö

Bulgarian Carrot, ekofrö

Black Jalapeno, ekofrö

Hinkelhatz, ekofrö

Padron, ekofrö

Hot Portugal, ekofrö

Habanero, ekofrö

De Cayenne, ekofrö

Serrano, ekofrö

Anaheim M, ekofrö

Hot Lemon, ekofrö

Jalapeño, ekofrö

Sarit Gat, ekofrö

Espelette, ekofrö

Alban, ekofrö

Shishito, ekofrö


Sådd

Så inomhus 8–10 veckor innan utplantering, knappt 1 cm djupt. I februari–mars för plantor till kallväxthus och i mars–april för utplantering på friland. Bästa groningstemperatur är 24–30°C. Låt plantorna stå ljust och luftigt efter uppkomsten, helst vid en temperatur på omkring 20°C. När plantorna fått några riktiga blad planteras de om i krukor. Nu kan temperaturen sänkas något, i synnerhet på natten. Avhärda plantorna successivt innan planteringen. Sätt inte ut plantorna på friland förrän risken för nattfrost är helt förbi och natt-temperaturen håller sig över 7°C. Plantera dem något djupare än vad de stått i krukorna och låt dem aldrig torka ut.

Avstånd

30–50 cm mellan plantorna.

Skörd

Frukterna skördas ibland gröna, men är inte helt mogna förrän färgen skiftat till rött – eller till gult, orange och brunt för en del sorter. Plantan sätter ny frukt så länge den skördas. Chilipeppar kan också skördas omogen, men utvecklar sin smak alltmer ju mognare den blir. Även sol och värme är viktigt för att få en riktigt stark chilipeppar.

Frö

1g innehåller 100–150 frön. En portion ger 10–15 bra plantor. Till 1 000 plantor behövs ca 10g.

Mer information

Chilipeppar har samma ursprung som paprikan och tillhör i de flesta fall samma art. Men flera andra arter ger användbara frukter oftast med ordentlig styrka. Som t.ex. Capsicum baccatum, C. chinense, C. frutescens och C. pubescens. Alla med olika karaktär och utseende. 

Paprika och chili är fleråriga växter och tillhör samma familj som potatis och tomat. Paprikasläktet Capsicum omfattar ett tjugotal arter, alla hemmahörande i Sydamerika, där de odlats mycket länge. Släktet Capsicum har fått sitt namn från grekiskans "kapto" som betyder att "det biter". Ursprunget till dessa tjugo arter var en enda växt i bergen i centrala Bolivia. Redan 7000 f. Kr. fanns ättlingar till den över stora delar av Syd- och Mellanamerika. Två tusen år senare odlades både storfruktiga paprikor och chilepeppar i stor omfattning.

Columbus får ofta äran av att ha fört Capsicumsläktet till Europa, men idag menar vissa forskare att det inte stämmer. Paprika och chili odlades i stora delar av Asien för flera tusen år sedan och har troligen kommit över Stilla Oceanen på ett eller annat sätt. Till Europa kom de tidigt från Mellanöstern. Fynd i ruinerna efter ett nunnekloster i Lund, visar att det fanns chilepeppar i Sverige redan på 1200-talet. Den tjockväggiga och mildare paprikan kom hit något senare och fick sitt namn i Ungern 1569.

Styrkan hos chili kommer från ämnet capsaisin, som mätes i s.k. Scoville-grader. Allt ifrån de mildaste på några hundratal enheter till de starkaste på över 2 miljoner Scoville. Hos de flesta sorter finns det mesta av chilins styrka i fröna och i mellanväggarna där fröna sitter. Därför går det att reglera vilken styrka som passar för tillfället.