Padron, ekofrö

Eko Kulturarvssort

Information

Mycket vanlig i Spanien, där den skördas omogen och grön och serveras grillad eller stekt i olja med lite flingsalt som förrätt eller tapas. Som mogen är frukten kraftigt röd, 5-7 cm. lång med trubbig spets och som torkad utmärkt att göra pulver av. Smaken är speciell, fruktig och god och chilistyrkan varierar från frukt till frukt. Från mild till medelstark. Därför kallas den också för "rysk-roulett-chili". Padron kommer ursprungligen från nordvästra Spanien. Tidigt hämtad från Sydamerika av conquistadorerna.

Plantan är storväxt och blir lätt midjehög och buskig och behöver oftast stöd för att inte falla omkull av tyngden från alla frukterna. Magnifik och rikgivande. En portion innehåller ca. 15 frön.


 

Artikelnummer:7155
Vetenskapligt namn:Capsicum annuum
Botanisk familj:Potatisfamiljen - Solanaceae
Ekologiskt:Ja
Utvecklingstid, dagar:65
Årighet:Flerårig
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Nej
Såtid:Förkultiveras: januari–mars
Sådjup:1 cm
Groningstemperatur:22-30 °C
Grotid:12-30 dagar
Plantavstånd:30-50 cm
Radavstånd:50-70 cm
Planthöjd:60-80 cm
Plantläge:Sol
Skörd/blomning:Juli–frost
Frö/g:100-150 frön
Kulturarvssort:Ja

Odlingsråd

Sådd

Så inomhus 8-10 veckor innan utplantering, knappt 1 cm djupt. I januari-mars för plantor till kallväxthus och i februari-april för utplantering på friland. Bästa groningstemperatur är 22-30°C. Låt plantorna stå ljust och luftigt efter uppkomsten, helst vid en temperatur på kring 20°C. Ha inte för bråttom med sådden, om du inte har en riktigt bra "barnkammare" med tillskottsbelysning och möjlighet att reglera temperaturen. Plantor som sträckt sig och blivit gängliga har svårt att hämta sig efter utplantering och ger lägre skörd.
När de fått några riktiga blad planteras de om i krukor. Nu kan temperaturen sänkas något, i synnerhet på natten.
Avhärda plantorna successivt innan planteringen. Sätt inte ut plantorna på friland förrän risken för nattfrost är helt förbi och nattemperaturen håller sig över 7°C.
Plantera dem något djupare än vad de stått i krukorna och låt dem aldrig torka ut.

Avstånd

30-50 cm mellan plantorna. 50-70 cm mellan raderna. 

Skörd

Frukterna skördas ibland gröna, men är inte helt mogna förrän färgen skiftat till rött. Eller till gult, orange och brunt för en del sorter. Plantan sätter ny frukt så länge den skördas.
Chilipeppar kan också skördas omogen, men utvecklar sin smak alltmer ju mognare den blir. Även sol och värme är viktigt för att få en riktigt stark chilipeppar.

Frö

1g innehåller 100-150 frön. En portion ger 10-15 bra plantor. Till 1000 plantor behövs ca. 10g.
En portion innehåller ca. 15 frön.