Habanero, ekofrö

Eko Kulturarvssort

Information

"Hellfire". En av de hetaste chilisorter vi känner till. Habanero kommer från Västindien där den är mycket vanlig i bl.a. salsasåser och marinader. Den behöver värme och bör odlas i växthus eller som krukväxt. Ju mer sol och värme, desto hetare smak. Bortom hettan finns en komplex fruktighet med smak av mogna aprikoser och russin. Plantan blir medelhög, växer upprätt och grenar sig. De hängande, mjukt veckade frukterna är ca. 4 cm långa och 3 cm. breda. Fullmogna är de orange, innan dess gröna. Både färsk och torkad skänker Habanero lycka åt chiliätaren med passion för det hetaste av det heta. En portion innehåller ca. 20 frön.


 

Artikelnummer:7195
Vetenskapligt namn:Capsicum chinense
Botanisk familj:Potatisväxter - Solanaceae
Ekologiskt:Ja
Utvecklingstid, dagar:75
Årighet:Flerårig
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Nej
Såtid:Förkultiveras: januari–mars
Sådjup:1 cm
Groningstemperatur:22-30 °C
Grotid:12-42 dagar
Plantavstånd:30-50 cm
Radavstånd:50-70 cm
Planthöjd:60 cm
Plantläge:Sol
Skörd/blomning:Juli–frost
Frö/g:100-150 frön
Övrigt:Kan ta lång tid på sig att gro, 4-6 veckor.
Kulturarvssort:Ja

Odlingsråd

Sådd

Så inomhus 8-10 veckor innan utplantering, knappt 1 cm djupt. I januari-mars för plantor till kallväxthus och i februari-april för utplantering på friland. Bästa groningstemperatur är 22-30°C. Låt plantorna stå ljust och luftigt efter uppkomsten, helst vid en temperatur på kring 20°C. Ha inte för bråttom med sådden, om du inte har en riktigt bra "barnkammare" med tillskottsbelysning och möjlighet att reglera temperaturen. Plantor som sträckt sig och blivit gängliga har svårt att hämta sig efter utplantering och ger lägre skörd.
När de fått några riktiga blad planteras de om i krukor. Nu kan temperaturen sänkas något, i synnerhet på natten.
Avhärda plantorna successivt innan planteringen. Sätt inte ut plantorna på friland förrän risken för nattfrost är helt förbi och nattemperaturen håller sig över 7°C.
Plantera dem något djupare än vad de stått i krukorna och låt dem aldrig torka ut.

Avstånd

30-50 cm mellan plantorna. 50-70 cm mellan raderna. 

Skörd

Frukterna skördas ibland gröna, men är inte helt mogna förrän färgen skiftat till rött. Eller till gult, orange och brunt för en del sorter. Plantan sätter ny frukt så länge den skördas.
Chilipeppar kan också skördas omogen, men utvecklar sin smak alltmer ju mognare den blir. Även sol och värme är viktigt för att få en riktigt stark chilipeppar.

Frö

1g innehåller 100-150 frön. En portion ger 10-15 bra plantor. Till 1000 plantor behövs ca. 10g.
En portion innehåller ca. 20 frön.