Bulgarian Carrot, ekofrö

Eko

Information

Bulgarian Carrot slösar med sina frukter. En planta kan bli överfull av dessa hängande "minimorötter" och ge både 20 och trettio frukter, 6-7 cm långa. Det orange köttet är starkrare än hos jalapeno, men betydligt svagare än hos habanero.

Bulgarian Carrot är en utmärkt allround stark chili som är vanlig i chutneys, marinader, salsa, starka såser och grytor. Den kompakta plantan, ca 40 cm hög, med sina perfekt koniska, skinande orange frukter gör den till en prydnadsväxt i krukor och urnor.

Det är en gammal sort från Bulgarien där den också kallas Shipkas. En portion innehåller ca 15 frön.


 

Artikelnummer:7123
Vetenskapligt namn:Capsicum annuum
Botanisk familj:Solanaceae - Potatisfamiljen
Ekologiskt:Ja
Utvecklingstid, dagar:58
Årighet:Ettårig/Flerårig
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Nej
Såtid:Förkultiveras: januari–mars
Sådjup:1 cm
Groningstemperatur:22-30 °C
Grotid:12-30 dagar
Plantavstånd:30-50 cm
Radavstånd:50-70 cm
Planthöjd:40 cm
Plantläge:Sol
Skörd/blomning:Juli–frost
Frö/g:100-150 frön
Kulturarvssort:Nej

Odlingsråd

Sådd

Så inomhus 8-10 veckor innan utplantering, knappt 1 cm djupt. I januari-mars för plantor till kallväxthus och i februari-april för utplantering på friland. Bästa groningstemperatur är 22-30°C. Låt plantorna stå ljust och luftigt efter uppkomsten, helst vid en temperatur på kring 20°C. Ha inte för bråttom med sådden, om du inte har en riktigt bra "barnkammare" med tillskottsbelysning och möjlighet att reglera temperaturen. Plantor som sträckt sig och blivit gängliga har svårt att hämta sig efter utplantering och ger lägre skörd.
När de fått några riktiga blad planteras de om i krukor. Nu kan temperaturen sänkas något, i synnerhet på natten.
Avhärda plantorna successivt innan planteringen. Sätt inte ut plantorna på friland förrän risken för nattfrost är helt förbi och nattemperaturen håller sig över 7°C.
Plantera dem något djupare än vad de stått i krukorna och låt dem aldrig torka ut.

Avstånd

30-50 cm mellan plantorna. 50-70 cm mellan raderna. 

Skörd

Frukterna skördas ibland gröna, men är inte helt mogna förrän färgen skiftat till rött. Eller till gult, orange och brunt för en del sorter. Plantan sätter ny frukt så länge den skördas.
Chilipeppar kan också skördas omogen, men utvecklar sin smak alltmer ju mognare den blir. Även sol och värme är viktigt för att få en riktigt stark chilipeppar.

Frö

1g innehåller 100-150 frön. En portion ger 10-15 bra plantor. Till 1000 plantor behövs ca. 10g.
En portion innehåller ca. 15 frön.