Sibirisk, ekofrö

Eko

Information

I Sibirien odlas den här chilin oftast som flerårig krukväxt. Det fungerar även hos oss, men den trivs också alldeles utmärkt utomhus i ett skyddat, soligt läge och framför allt i ett kallväxthus. Vi fick frön för några år sedan av en norsk frösamlare och blev snabbt förtjusta i denna otroligt rikgivande, stabila och ganska kompakta chili. 30-40 frukter på en planta är inte ovanligt.

Frukterna går från grönt till skinande rött, är koniska, lite trubbiga och 4-5 cm långa. De är något sött fruktiga och starka, men inte bedövande. Utmärkt att torka till chilipulver.

En portion innehåller ca 15 frön.


 

Artikelnummer:7122
Vetenskapligt namn:Capsicum annuum
Botanisk familj:Potatisväxter - Solanaceae
Ekologiskt:Ja
Utvecklingstid, dagar:58
Årighet:Flerårig
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Ja
Såtid:Förkultiveras: februari–april
Sådjup:1 cm
Plantavstånd:35-55 cm
Radavstånd:50-70 cm
Grotid:7-14 dagar
Planthöjd:100 cm
Plantläge:Sol
Skörd/blomning:Juli–frost
Frö/g:300-350 frön
Övrigt:Bör tjuvas
Kulturarvssort:Nej

Odlingsråd

Sådd

Så inomhus 8-10 veckor innan utplantering, knappt 1 cm djupt. I januari-mars för plantor till kallväxthus och i februari-april för utplantering på friland. Bästa groningstemperatur är 22-26°C. Låt plantorna stå ljust och luftigt efter uppkomsten, helst vid en temperatur på kring 20°C. Ha inte för bråttom med sådden, om du inte har en riktigt bra "barnkammare" med tillskottsbelysning och möjlighet att reglera temperaturen. Plantor som sträckt sig och blivit gängliga har svårt att hämta sig efter utplantering och ger lägre skörd.
När de fått några riktiga blad planteras de om i krukor. Nu kan temperaturen sänkas något, i synnerhet på natten.
Avhärda plantorna successivt innan planteringen. Sätt inte ut plantorna på friland förrän risken för nattfrost är helt förbi och nattemperaturen håller sig över 7°C.
Plantera dem något djupare än vad de stått i krukorna och låt dem aldrig torka ut.

Avstånd

30-50 cm mellan plantorna.

Skörd

Frukterna skördas ibland gröna, men är inte helt mogna förrän färgen skiftat till rött. Eller till gult, orange och brunt för en del sorter. Plantan sätter ny frukt så länge den skördas.
Chilipeppar kan också skördas omogen, men utvecklar sin smak alltmer ju mognare den blir. Även sol och värme är viktigt för att få en riktigt stark chilipeppar.

Frö

1g innehåller 100-150 frön. En portion ger 10-15 bra plantor. Till 1000 plantor behövs ca. 10g.
En portion innehåller ca. 15 frön.