Majs

     Zea mays var. saccharata, everta och amylacea
Ursprungligen kommer majsen ifrån södra Mexico, Guatemala och Honduras. Men vilken växt som är dess förfader, är ett biologiskt mysterium och forskare i olika läger har bråkat länge. Det s.k. "™majskriget"™ pågår ännu för fullt.
De äldsta fynden av odlad majs har hittats i Tehuacandalen i Mexico och är ca. 5000 år gamla. Mångtusenåriga fynd har gjorts över hela Mellan- och Sydamerika och även i södra USA. Och när Columbus kom, odlades det redan mellan 2-300 olika sorters majs. Allt ifrån den söta majs vi är vana vid, till sorter endast avsedda för djur och i de mest skiftande färger.
Efter det att Columbus tagit med sig frö till Europa, spreds majsen med ilfart till Afrika, Indien, Tibet och Kina, där den, efter bara några årtionden, var vanlig i odlingarna.
Majsen odlas nu över hela världen i en mängd varianter och är ett av de viktigaste sädesslagen. Men tyvärr har de allra flesta gamla sorterna försvunnit och marknaden domineras nästan totalt av hybrider och transgena sorter idag.
Majs föredrar en djup sandblandad mulljord och är tacksam för en god tillgång på näring och vatten. Det är en värmekrävande växt som trivs tillsammans med bönor, ärter, potatis, gurkväxter, solros och dill, men inte med salladskål och tomater.
Majsen har hanblommorna i toppen som en vippa, medan honblommorna sitter i rader på en kolv i bladvecken intill stammen.
Så eller plantera aldrig majsen i en ensam rad eller en dubbelrad. Pollineringen blir mycket dålig. Helst ska majsen växa i ett fyrkantigt block för bästa pollinering. Vid dålig pollinering saknas en del korn på kolven och spetsen är helt outvecklad.
Håll noga undan ogräset tills plantan är 30 cm hög. Men hacka grunt, majs har mycket rötter nära ytan. Vattna vid torka och ta helst bort sidoskotten nertill på plantan. De tar en del kraft och försenar skörden enligt traditionellt synsätt. Men det finns delade meningar om detta är nödvändigt. Senare forskning har visat att låta sidoskotten vara kvar inte påverkar skörden nämnvärt

SÅDD: Så inomhus eller i bänk 4-6 veckor innan utplantering, ca. 4 cm djupt och håll en temperatur kring 25°C under groningen. Sänk temperaturen efter uppkomsten för att undvika att de blir gängliga. Skola om plantorna i separata krukor när de är 5-10 cm höga om du bredsått dem.
Majs är frostkänslig, så plantera inte ut förrän frostrisken är över och jorden blivit uppvärmd.
I södra och i varma lägen i mellersta Sverige kan man så tidig majs direkt på friland. Jordtemperaturen måste vara minst 15°C för att inte obetade fröer ska ruttna. Att täcka med fiberduk före och under groningen höjer temp. några grader.

AVSTÅND: Ha 20-30 cm mellan plantorna och 70-80 cm mellan raderna. Eller odla i dubbelrader med 10-20 cm mellan varannan rad. För bästa pollinering bör majsen växa i ett fyrkantigt block. Mycket pollen blåser bort vid plantering i en lång rad.

SKÖRD: Sockermajsen är skördemogen när silktrådarna vissnat helt och kolvarna har blivit tjocka och trubbiga och fröna fått en svag gul färg. Trycker man med nageln på ett majskorn, ska en något trögflytande, mjölkvit saft komma fram. Koka kolvarna omedelbart och njut. De kan också frysas eller konserveras. Kolvarna till popkornmajs får sitta kvar tills de är riktigt mogna.

FRÖ: 1g är normalt 3-5 frön. En portion ger 20-25 bra plantor för utplantering. Till 100 sträckmeter på friland behövs ca. 200g.

Fröodling Majs
Ashworth, ekofrö

Ashworth, ekofrö

Double Standard, ekofrö

Double Standard, ekofrö

Golden Bantam, ekofrö

Golden Bantam, ekofrö

Tom Thumb, ekofrö

Tom Thumb, ekofrö

White Selection, ekofrö

White Selection, ekofrö

Painted Mountain, ekofrö

Painted Mountain, ekofrö

Red Berry

Red Berry