Frakt från 15 kr

Tomat, vinter-

Solanum lycopersicum

Att kunna äta färska tomater hela vintern känns lyxigt. Vintertomat är en benämning på sorter som kan sparas en bit in på vintern och i vissa fall långt in på våren. Läs mer om hur du gör för att förvara dem på bästa sätt längre ner på den här sidan och under respektive sort.

Principe Borghese, ekofrö

Ponderosa, ekofrö

Grappoli d'Inverno, ekofrö

Pantelli, ekofrö

Mer information

Det utmärkande för alla vintertomater är att de mognar senare och har ett kraftigare skal. De flesta sorter i den här gruppen har körsbärsstora eller medelsmå frukter, Ibland med en tydlig spets. Både röda, orange och gula sorter förekommer. Det finns även fullstora tomater som går att spara, men ännu har ingen gett speciellt goda frukter i våra försök.
 

Vintertomater från mellersta och södra Italien sparas ofta som ”piennolo”. En metod där tomatklasarna travas längs ett kraftigt snöre för att kunna hängas upp och användas efterhand. En piennolo kan väga upp till 5-6 kilo och är ett bra och vackert sätt att spara sina vintertomater om man får en stor tomatskörd.

Det går också att lägga tomaterna, halvmogna och omogna, i ett lager i lådor på ett svalt, luftigt ställe och låta de eftermogna. Eller skörda hela plantan, skaka av jorden från rötterna och hänga upp den svalt.

Framför allt används vintertomater i matlagningen. Med sitt kraftigare skal och något fastare kött är de inte de bästa färska i en sallad t.ex.

Läs om hur du fröodlar tomat här.