Frakt från 15 kr

Pantelli, ekofrö

Eko Nyhet

Information

En liten söt, fruktig, röd tomat på cirka 25g med en tydlig spets. Pantelli tillhör ursprungligen de s.k. Piennolotomterna och har odlats i flera sekler i Italien. Den är högväxande med frukter hängande i klasar och odlas oftast för att sparas till sen höst och vinter. Plantorna skördas med rot och allt, eller klase för klase, buntas ihop och hängs upp på ett svalt och luftigt ställe och skördas efterhand. Mot slutet som lite halvtorkad frukt. Som de flesta vintertomater kommer den fulla aromen fram vid tillagning. Den visar bra motståndskraft mot bladmögel.

En portion innehåller ca 20 frön.


 

Artikelnummer:7394
Vetenskapligt namn:Solanum lycopersicum
Botanisk familj:Potatisväxter - Solanaceae
Ekologiskt:Ja
Utvecklingstid, dagar:70
Årighet:Ettårig
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Ja
Såtid:Förkultiveras: februari–april
Sådjup:1 cm
Groningstemperatur:22-27°C
Grotid:7-14 dagar
Plantavstånd:35-55 cm
Radavstånd:50-70 cm
Planthöjd:100-120 cm
Plantläge:Sol
Skörd/blomning:Juli–frost
Frö/g:300-350 frön
Övrigt:Bör tjuvas
Kulturarvssort:Nej

Odlingsråd

Sådd

Så inomhus 7-8 veckor innan utplantering, knappt 1 cm djupt. I februari-mars för plantor till kallväxthus och i mars-april för frilandstomater. Bästa groningstemperatur är 22-27°C. Låt plantorna stå ljust och luftigt efter uppkomsten, helst vid en temperatur på 18-20°C. När de fått några riktiga blad planteras de om i krukor. Nu kan temperaturen sänkas något, i synnerhet på natten.

Avstånd

Tomater behöver ett inbördes avstånd på 35-55 cm och 50-70 cm mellan raderna.

Skörd

Plocka tomaterna fullmogna och solvarma. Är det risk för nattfrost innan alla tomater hunnit mogna, går det bra att låta dem eftermogna inomhus på ett mörkt och svalt (8-12°C) ställe. Hela den avbladade plantan kan också hängas upp och ner inomhus och skördas efterhand. Gröna tomater kan läggas in, användas till marmelad eller stekas. Tomat kan också, liksom paprika och chilipeppar, frysas i bitar utan förvällning för kommande såser och grytor.

Frö

En portion innehåller ca 20 frön.

1g innehåller 300-350 frön. Till 1 000 plantor behövs ca 5g.