Frakt från 15 kr

Red orach, ekofrö

Eko Kulturarv

Information

Röd trädgårdsmålla. Artiplex hortensis var. rubra. Är en mycket vacker och ståtlig växt med daggigt vinröda blad. Trädgårdens rubin. De uppskattas i bl.a. Frankrike för sin milda, behagliga smak. Plantan kan bli två meter hög, men är godast som småplanta på 15-20 cm. De röda blomställningarna är fina snittblommor . En portion innehåller ca. 150 frön.


 

Artikelnummer:6740
Vetenskapligt namn:Atriplex hortensis var. Rubra
Botanisk familj:Amarantväxter - Amaranthaceae
Ekologiskt:Ja
Årighet:Ettårig
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Nej
Såtid:April–juli
Sådjup:1 cm
Grotid:7-14 dagar
Plantavstånd:20-50 cm
Radavstånd:50 cm
Planthöjd:150-200 cm
Plantläge:Sol–halvskugga
Skörd/blomning:Juni–september
Frö/g:150 frön
Kulturarvssort:Ja

Odlingsråd

Sådd

Så på våren när jorden blivit lite uppvärmd och sedan i omgångar fram till juli, ca. 1 cm djupt. Låt inte sådden torka ut.

Avstånd

Ge plantorna mellan 20 och 50 cm i raden och håll minst 50 cm mellan raderna.

Skörd

Knipsa eller klipp av blad allteftersom. Toppas plantan, bryter nya grenar fram som i sin tur toppas. Får den inte gå i blom, kan mållan skördas hela sommaren. Efter ev. blomning sprider sig fröna med vinden. De övervintrar lätt och tidiga, självsådda vårplantor är en av de första delikatesserna från trädgården. De smakligt milda bladen används råa i sallader och på mackor. Också tilllagade i soppor, stuvningar, grytor, fräs, pajer etc.

Frö

Ca. 150 frön/g. En portion sår 5-10 meter.
En portion innehåller ca. 150 frön.