Gode Henriks Målla, ekofrö

Eko Nyhet

Information

Lungrot är det svenska namnet på denna tacksamma, fleråriga målla som år efter år skänker spenatlika blad tidigt på försommaren och senare späda blomstjälkar som anrättas som sparris. Innehåller saponiner så den bör inte ätas i större mängder rå.
Den är tålig och frisk och övervintrar lätt om jorden är väl dränerad. Namnet Gode Henrik kommer ursprungligen från Tyskland och syftar på gårdstomten som såg till att djuren hade det bra och fick näringsrik målla i fodret.
Fröna behöver en köldperiod för att gro bra. Så i lätt jord och ställ i kylskåpet en vecka eller två och plantera ut då jorden blivit lite varm.
En portion innehåller ca. 200 frön.


 

Artikelnummer:6775
Vetenskapligt namn:Chenopodium bonus-henricus
Botanisk familj:Amarantväxter - Amaranthaceae
Ekologiskt:Ja
Årighet:Perenn
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Ja
Såtid:April–juli
Sådjup:1 cm
Grotid:15-30 dagar
Plantavstånd:20-50 cm
Radavstånd:50 cm
Planthöjd:100 cm
Plantläge:Sol–halvskugga
Skörd/blomning:Maj–september 
Frö/g:800 frön
Övrigt:Perenn. Stratifieras.
Kulturarvssort:Nej

Odlingsråd

Sådd

Så på våren när jorden blivit lite uppvärmd och sedan i omgångar fram till juli, ca. 1 cm djupt. Låt inte sådden torka ut.

Avstånd

Ge plantorna mellan 20 och 50 cm i raden och håll minst 50 cm mellan raderna.

Skörd

Knipsa eller klipp av blad allteftersom. Toppas plantan, bryter nya grenar fram som i sin tur toppas. Får den inte gå i blom, kan mållan skördas hela sommaren. Efter ev. blomning sprider sig fröna med vinden. De övervintrar lätt och tidiga, självsådda vårplantor är en av de första delikatesserna från trädgården. De smakligt milda bladen kan användas i små mängder då den innehåller saponiner råa i sallader och på mackor. Bäst är att använda den tilllagad i soppor, stuvningar, grytor, fräs, pajer etc.

Frö

Ca. 500 frön/g.
En portion innhåller ca. 200 frön.