Frakt från 15 kr

Praktmålla, ekofrö

Eko Kulturarv

Information

Chenopodium giganteum. Gör verkligen skäl för namnet. Färgkontrasten mellan ljusgröna bladen och de ljust rödlila skotten och småbladen är praktfull. Blir lätt upp till 2 meter hög i välgödslad jord. Både blad och blommor används. Kallas också Tree Spinach eller Magenta Spreen. En portion innehåller ca. 300 frön.


 

Artikelnummer:6760
Vetenskapligt namn:Chenopodium giganteum
Botanisk familj:Amarantväxter - Amaranthaceae
Ekologiskt:Ja
Årighet:Ettårig
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Nej
Såtid:April–juli
Sådjup:1 cm
Grotid:7-14 dagar
Plantavstånd:20-50 cm
Radavstånd:50 cm
Planthöjd:200 cm
Plantläge:Sol–halvskugga
Skörd/blomning:Juni–september 
Frö/g:500 frön
Kulturarvssort:Ja

Odlingsråd

Sådd

Så på våren när jorden blivit lite uppvärmd och sedan i omgångar fram till juli, ca. 1 cm djupt. Låt inte sådden torka ut.

Avstånd

Ge plantorna mellan 20 och 50 cm i raden och håll minst 50 cm mellan raderna.

Skörd

Knipsa eller klipp av blad allteftersom. Toppas plantan, bryter nya grenar fram som i sin tur toppas. Får den inte gå i blom, kan mållan skördas hela sommaren. Efter ev. blomning sprider sig fröna med vinden. De övervintrar lätt och tidiga, självsådda vårplantor är en av de första delikatesserna från trädgården. De smakligt milda bladen används råa i sallader och på mackor. Också tilllagade i soppor, stuvningar, grytor, fräs, pajer etc.

Frö

Ca. 500 frön/g.
En portion innhåller ca. 300 frön.