Aurora Orach Mix/Tricolor, ekofrö

Eko

Information

En blandning av flera mållavarianter med blad i färger som gyllengrönt, gulgrönt, mörkviolett, purpur och karminrött. Den färgsprakande blandningen är tillräckligt för att odla den som prydnad. Men den goda, milda smaken gör den nästan oumbärlig. Plantorna blir lika höga som hos den röda varianten. En portion innehåller ca. 100 frön.

Tyvärr har vi inte fått tag i ekologiska fröer av Aurora orach mix men har tagit hem Tricolor som ersättare. Det är näst intill ingen skillnad på dessa och vi packar dem i påsarna som står Aurora orach mix på. 


 

Artikelnummer:6750
Vetenskapligt namn:Atriplex hortensis
Botanisk familj:Mållväxter - Chenopodiaceae
Ekologiskt:Ja
Årighet:Ettårig
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Nej
Kulturarvssort:Nej

Odlingsråd

Sådd

Så på våren när jorden blivit lite uppvärmd och sedan i omgångar fram till juli, ca. 1 cm djupt. Låt inte sådden torka ut.

Avstånd

Ge plantorna mellan 20 och 50 cm i raden och håll minst 50 cm mellan raderna.

Skörd

Knipsa eller klipp av blad allteftersom. Toppas plantan, bryter nya grenar fram som i sin tur toppas. Får den inte gå i blom, kan mållan skördas hela sommaren. Efter ev. blomning sprider sig fröna med vinden. De övervintrar lätt och tidiga, självsådda vårplantor är en av de första delikatesserna från trädgården. De smakligt milda bladen används råa i sallader och på mackor. Också tilllagade i soppor, stuvningar, grytor, fräs, pajer etc.

Frö

Ca. 150 frön/g. En portion sår 5-10 meter.
En portion innehåller ca. 100 frön.