Purple Top White Globe, ekofrö

Eko Kulturarv

Information

En utvald stam av Purple Top-majrova. Introducerad som namnsort innan 1880 och fortfarande en av de mest odlade. De jämna och runda rötterna är vita under jordytan och ljust rödvioletta ovanför. Purple Top är kraftig, frisk och tålig och kan få bli något större än andra sorter utan att bli svampig. Den har dessutom goda blad och kan lagras några månader i källare. Uppskattad till syrning. En portion innehåller ca. 300 frön.


 

Artikelnummer:5750
Vetenskapligt namn:Brassica rapa
Botanisk familj:Korsblommiga - Brassicaceae
Ekologiskt:Ja
Utvecklingstid, dagar:50
Årighet:Tvåårig
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Nej
Såtid:April–augusti
Sådjup:1 cm
Grotid:3-6 dagar
Plantavstånd:5-10 cm
Radavstånd:35-50 cm
Planthöjd:30 cm
Plantläge:Sol–halvskugga
Skörd/blomning:Juni–september
Frö/g:400-600 frön
Kulturarvssort:Ja

Odlingsråd

Sådd

Så tidigt på våren så snart jorden reder sig. Ca. 1 cm djupt. Majrovan växer fort och blir lätt svampig om den blir för stor. Därför är det bra att så den i omgångar med några veckors mellanrum. Rötter för förvaring sås i juli-augusti.

Avstånd

5-10 cm mellan plantorna och 35-50 cm mellan raderna vid radsådd.

Skörd

Skörda majrovorna hela sommaren från det att de är några cm i diameter. Ta dem unga och använd rå i sallader, syra eller stek och använd i grytor, soppor, gratänger etc. Rötterna kan för vinterlagring tas upp sent på hösten. Men låt dem tina upp ordentligt innan skörden om det varit nattfrost. Spara någon centimeter av blasten och lägg rötterna i säckar på ett svalt och fuktigt ställe. De flesta majrovor har dock dålig hållbarhet. Högst några månader i jordkällare.

Frö

1g innehåller 400-600 frön. En portion sår 15- 20 meter. Till 100 sträckmeter åtgår ca. 15g.
En portion innehåller ca. 300 frön.