Guldboll, ekofrö

Eko Kulturarvssort

Information

Vackert guldgul majrova som presenterades 1863. Den har ett ljusgult, mört och sött kött, som påminner en del om kålrot. Rötterna är mycket enhetliga, helt klotrunda och släta. Guldboll är köldtåligare och kan lagras längre än de andra sorterna. En portion innehåller ca. 300 frön.


 

Artikelnummer:5780
Vetenskapligt namn:Brassica rapa
Botanisk familj:Korsblommiga - Brassicaceae
Ekologiskt:Ja
Utvecklingstid, dagar:55
Årighet:Tvåårig
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Nej
Såtid:April–augusti
Sådjup:1 cm
Grotid:3-6 dagar
Plantavstånd:5-10 cm
Radavstånd:35-50 cm
Planthöjd:30 cm
Plantläge:Sol–halvskugga
Skörd/blomning:Juni–september
Frö/g:400-600 frön
Kulturarvssort:Ja

Odlingsråd

Sådd

Så tidigt på våren så snart jorden reder sig. Ca. 1 cm djupt. Majrovan växer fort och blir lätt svampig om den blir för stor. Därför är det bra att så den i omgångar med några veckors mellanrum. Rötter för förvaring sås i juli-augusti.

Avstånd

5-10 cm mellan plantorna och 35-50 cm mellan raderna vid radsådd.

Skörd

Skörda majrovorna hela sommaren från det att de är några cm i diameter. Ta dem unga och använd rå i sallader, syra eller stek och använd i grytor, soppor, gratänger etc. Rötterna kan för vinterlagring tas upp sent på hösten. Men låt dem tina upp ordentligt innan skörden om det varit nattfrost. Spara någon centimeter av blasten och lägg rötterna i säckar på ett svalt och fuktigt ställe. De flesta majrovor har dock dålig hållbarhet. Högst några månader i jordkällare.

Frö

1g innehåller 400-600 frön. En portion sår 15- 20 meter. Till 100 sträckmeter åtgår ca. 15g.
En portion innehåller ca. 300 frön.