Paprika

     Capsicum annuum
Paprika och chili är en fleråriga och tillhör samma familj som potatis och tomat. Paprikasläktet Capsicum omfattar ett tjugotal arter, alla hemmahörande i Sydamerika, där de odlats mycket länge. Släktet Capsicum har fått sitt namn från grekiskans "™kapto"™ som betyder att "™det biter"™.
Ursprunget till dessa tjugo arter var en enda växt i bergen i centrala Bolivia. Redan 7000 f. Kr. fanns ättlingar till den över stora delar av Syd- och Mellanamerika. Två tusen år senare odlades både storfruktiga paprikor och chilepeppar i stor omfattning.
Columbus får ofta äran av att ha fört Capsicumsläktet till Europa. Men en del forskare anser inte längre att han förde paprikan och chilen till den Gamla Världen. Den odlades i stora delar av Asien för flera tusen år sedan och har troligen kommit över Stilla Oceanen på ett eller annat sätt. Till Europa kom den tidigt från Mellanöstern. Fynd i ruinerna efter ett nunnekloster i Lund, visar att det fanns chilepeppar i Sverige redan på 1200-talet. Den tjockväggiga och mildare paprikan kom hit något senare och fick sitt namn i Ungern 1569.
Odla helst paprikan och chilen under skydd, i drivbänkar eller växthus. Frilandsodling kan gå om vädret är bra och läget är gynnsamt. Den är frostkänslig och kräver mycket värme för att bli välutvecklad. Men vid temperaturer över 30°C blir befruktningen dålig och plantan kan tappa blommorna. Så lufta och skugga i växthuset om det är för varmt.
Paprikan växer bäst i en varm och mullrik jord med god tillgång på kväve och fosfor. Gärna tillsammans med basilika och lökfamiljen. Låt plantan få utveckla 3-4 grenar.\"\"
I växthus kan paprikan också bindas upp som tomat och faktiskt bli 2-3 meter hög om den sås riktigt tidigt. Beskär till 2-3 grenar och fäst upp dem längs hängande trådar. Skörda kontinuerligt.

SÅDD: Så inomhus 8-10 veckor innan utplantering, knappt 1 cm djupt. I februari-mars för plantor till kallväxthus och i mars-april för utplantering på friland. Bästa groningstemperatur är 22-26°C. Låt plantorna stå ljust och luftigt efter uppkomsten, helst vid en temperatur på kring 20°C. Ha inte för bråttom med sådden, om du inte har en riktigt bra "™barnkammare"™ med tillskottsbelysning och möjlighet att reglera temperaturen. Plantor som sträckt sig och blivit gängliga har svårt att hämta sig efter utplantering och ger lägre skörd.
När de fått några riktiga blad planteras de om i krukor. Nu kan temperaturen sänkas något, i synnerhet på natten.
Avhärda plantorna successivt innan planteringen. Sätt inte ut plantorna på friland förrän risken för nattfrost är helt förbi och nattemperaturen håller sig över 7°C.
Plantera dem något djupare än vad de stått i krukorna och låt dem aldrig torka ut.

AVSTÅND:
30-50 cm mellan plantorna.

SKÖRD: Frukterna skördas ibland gröna, men är inte helt mogna förrän färgen skiftat till rött. Eller till gult, orange och brunt för en del sorter. Plantan sätter ny frukt så länge den skördas.
Chilipeppar kan också skördas omogen, men utvecklar sin smak alltmer ju mognare den blir. Även sol och värme är viktigt för att få en riktigt stark chilipeppar.

FRÖ: 1g innehåller 100-150 frön. En portion ger 10-15 bra plantor. Till 1000 plantor behövs ca. 10g.
Ferenc Tender, ekofrö

Ferenc Tender, ekofrö

Korosco, ekofrö

Korosco, ekofrö

Lipstick, ekofrö

Lipstick, ekofrö

Klari Baby Cheese, ekofrö

Klari Baby Cheese, ekofrö

Cornetto, ekofrö

Cornetto, ekofrö

Apple, ekofrö

Apple, ekofrö

Ekstaza, ekofrö

Ekstaza, ekofrö

King of the North, ekofrö

King of the North, ekofrö

Pusztagold, ekofrö

Pusztagold, ekofrö

Yesil Tatli, ekofrö

Yesil Tatli, ekofrö

Sweet Nardello, ekofrö

Sweet Nardello, ekofrö

Hungarian Boldog, ekofrö

Hungarian Boldog, ekofrö

Corno Rosso, ekofrö

Corno Rosso, ekofrö

Yolo Wonder, ekofrö

Yolo Wonder, ekofrö

Marconi Rosso, ekofrö

Marconi Rosso, ekofrö