Hungarian Boldog, ekofrö

Eko Kulturarvssort

Information

Spicy-paprika. Söt och kryddig med en, mild, behaglig hetta. Ibland sorteras den in under de mildaste chilisorterna. Den har sitt ursprung kring staden Boldog i Ungern och är mycket populär för att den ger ett utsökt paprikapulver. Frukterna används också i allehanda rätter, som t.ex. i typisk ungersk gulash. Plantan blir 40-50 cm. hög och bär mängder av långa, 12-15 cm., lite buckliga frukter som blir djupt röda vid full mognad. Både som färsk och torkad är Hungarian Boldog en av de godaste. En portion innehåller ca. 15 frön.


 

Artikelnummer:7065
Vetenskapligt namn:Capsicum annuum
Botanisk familj:Solanaceae
Ekologiskt:Ja
Utvecklingstid, dagar:67
Årighet:Flerårig
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Nej
Såtid:Förkultiveras: januari–mars
Sådjup:1 cm
Grotid:12-20 dagar
Plantavstånd:30-50 cm
Radavstånd:50-70 cm
Planthöjd:40-50 cm
Plantläge:Sol
Skörd/blomning:Juli–frost
Frö/g:100-150 frön
Kulturarvssort:Ja

Odlingsråd

Sådd

Så inomhus 8-10 veckor innan utplantering, knappt 1 cm djupt. I januari-mars för plantor till kallväxthus och i februari-april för utplantering på friland. Bästa groningstemperatur är 22-26°C. Låt plantorna stå ljust och luftigt efter uppkomsten, helst vid en temperatur på kring 20°C. Ha inte för bråttom med sådden, om du inte har en riktigt bra "barnkammare" med tillskottsbelysning och möjlighet att reglera temperaturen. Plantor som sträckt sig och blivit gängliga har svårt att hämta sig efter utplantering och ger lägre skörd.
När de fått några riktiga blad planteras de om i krukor. Nu kan temperaturen sänkas något, i synnerhet på natten.
Avhärda plantorna successivt innan planteringen. Sätt inte ut plantorna på friland förrän risken för nattfrost är helt förbi och nattemperaturen håller sig över 7°C.
Plantera dem något djupare än vad de stått i krukorna och låt dem aldrig torka ut.

Avstånd

30-50 cm mellan plantorna. 50-70 cm mellan raderna. 

Skörd

Frukterna skördas ibland gröna, men är inte helt mogna förrän färgen skiftat till rött. Eller till gult, orange och brunt för en del sorter. Plantan sätter ny frukt så länge den skördas.

Frö

1g innehåller 100-150 frön. En portion ger 10-15 bra plantor. Till 1000 plantor behövs ca. 10g.
En portion innehåller ca. 15 frön.