Frakt från 18 kr

Cornetto, ekofrö

Eko Kulturarv

Information

Våra vänner från Italien blev helt lyriska då de upptäckte att Cornetto växte i vårt växthus. Det är en av de mest uppskattade paprikorna i Italien och odlas främst på Sicilien, men säljs på marknader över hela landet. Konisk, kraftigt röd med ett saftigt och mycket smakrikt kött. Plantan blir kring 60-65 cm hög, ger bra med frukt som är bland de tidigaste att mogna. Trivs bäst i växthus hos oss, men även varma lägen på friland duger gott. Cornetto, som betyder ”lilla hornet”, är en gammal sort högt uppskattad som färsk, inlagd, grillad, gratinerad etc. En portion innehåller ca. 15 frön. Ekofrö. 

Artikelnummer:7035
Vetenskapligt namn:Capsicum annuum
Botanisk familj:Potatisväxter - Solanaceae
Ekologiskt:Ja
Utvecklingstid, dagar:55
Årighet:Ettårig
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Nej
Såtid:Förkultiveras: januari–mars
Sådjup:1 cm
Groningstemperatur:22-30 °C
Grotid:12-20 dagar
Plantavstånd:30-50 cm
Radavstånd:50-70 cm
Planthöjd:60-65 cm
Plantläge:Sol
Skörd/blomning:Juli–frost
Frö/g:100-150 frön
Kulturarvssort:Ja

Odlingsråd

Sådd

Så inomhus 8-10 veckor innan utplantering, knappt 1 cm djupt. I januari-mars för plantor till kallväxthus och i februari-april för utplantering på friland. Bästa groningstemperatur är 22-30 °C. Låt plantorna stå ljust och luftigt efter uppkomsten, helst vid en temperatur på kring 20°C. Ha inte för bråttom med sådden, om du inte har en riktigt bra "barnkammare" med tillskottsbelysning och möjlighet att reglera temperaturen. Plantor som sträckt sig och blivit gängliga har svårt att hämta sig efter utplantering och ger lägre skörd.
När de fått några riktiga blad planteras de om i krukor. Nu kan temperaturen sänkas något, i synnerhet på natten.
Avhärda plantorna successivt innan planteringen. Sätt inte ut plantorna på friland förrän risken för nattfrost är helt förbi och nattemperaturen håller sig över 7°C.
Plantera dem något djupare än vad de stått i krukorna och låt dem aldrig torka ut.

Avstånd

30-50 cm mellan plantorna. 50-70 cm mellan raderna. 

Skörd

Frukterna skördas ibland gröna, men är inte helt mogna förrän färgen skiftat till rött. Eller till gult, orange och brunt för en del sorter. Plantan sätter ny frukt så länge den skördas.

Frö

1g innehåller 100-150 frön. En portion ger 10-15 bra plantor. Till 1000 plantor behövs ca. 10g.
En portion innehåller ca. 15 frön.