Somborckina, ekofrö

Eko Nyhet

Information

Somborckina från Kosovo har ett kompakt växtsätt och ger ovanligt många frukter. De är bredaxlat koniska, ca 8 cm långa och har ett tjockt, krispigt, gott kött.

Frukten går från ljusgult över orange till rött vid full mognad. Somborckina kan njutas i alla stadier, men blir sötare ju rödare frukterna blir. Då blir också smaken kryddigare.

Den klassas som “hot sweet pepper”, men hettan är mycket svag.


 

Artikelnummer:7042
Vetenskapligt namn:Capsicum annuum
Botanisk familj:Potatisväxter - Solanaceae
Ekologiskt:Ja
Utvecklingstid, dagar:57
Årighet:Flerårig
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Ja
Såtid:Förkultiveras: januari–mars
Sådjup:1 cm
Groningstemperatur:23-30 °C
Grotid:12-20 dagar
Plantavstånd:30-50 cm
Radavstånd:50-70 cm
Planthöjd:60-70 cm
Plantläge:Sol
Skörd/blomning:Juli-frost
Frö/g:100-150 frön
Kulturarvssort:Nej

Odlingsråd

Sådd

Så inomhus 8-10 veckor innan utplantering, knappt 1 cm djupt. I januari-mars för plantor till kallväxthus och i februari-april för utplantering på friland. Bästa groningstemperatur är 23-30 °C. Låt plantorna stå ljust och luftigt efter uppkomsten, helst vid en temperatur på kring 20°C. Ha inte för bråttom med sådden, om du inte har en riktigt bra "barnkammare" med tillskottsbelysning och möjlighet att reglera temperaturen. Plantor som sträckt sig och blivit gängliga har svårt att hämta sig efter utplantering och ger lägre skörd.
När de fått några riktiga blad planteras de om i krukor. Nu kan temperaturen sänkas något, i synnerhet på natten.
Avhärda plantorna successivt innan planteringen. Sätt inte ut plantorna på friland förrän risken för nattfrost är helt förbi och nattemperaturen håller sig över 7 °C.
Plantera dem något djupare än vad de stått i krukorna och låt dem aldrig torka ut.

Avstånd

30-50 cm mellan plantorna. 50-70 cm mellan raderna. 

Skörd

Frukterna är helt mogna när färgen skiftat till rött. Plantan sätter ny frukt så länge den skördas.

Frö

1g innehåller 100-150 frön. Till 1 000 plantor behövs ca 10g.
En portion innehåller ca 15 frön.