Corno Rosso, ekofrö

Eko Nyhet

Information

En medeltidig spetspaprika som ger stora, långa (17-20 cm.), koniska, tjockväggiga, söta frukter på meterhöga plantor. De fullmogna, högröda frukterna väger oftast 200-220 gram. Corno Rosso kan ge bra frukt i varma lägen utomhus i södra Sverige, men är säkrast att odla i växthus. En värdig ersättare till Ekstaza, som tagit slut efter stor efterfrågan.
En portion innehåller ca 15 frön.


 

Artikelnummer:7070
Vetenskapligt namn:Capsicum annuum
Botanisk familj:Potatisväxter - Solanaceae
Ekologiskt:Ja
Utvecklingstid, dagar:65
Årighet:Flerårig
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Ja
Såtid:Förkultiveras: januari–mars
Sådjup:1 cm
Groningstemperatur:22-30 °C
Grotid:12-20 dagar
Plantavstånd:30-50 cm
Radavstånd:50-70 cm
Planthöjd:50 cm
Plantläge:Sol
Skörd/blomning:Juli–frost
Frö/g:100-150 frön
Kulturarvssort:Nej

Odlingsråd

Sådd

Så inomhus 8–10 veckor innan utplantering, knappt 1 cm djupt. I februari–mars för plantor till kallväxthus och i mars–mars för utplantering på friland. Bästa groningstemperatur är 22-30 °C. Låt plantorna stå ljust och luftigt efter uppkomsten, helst vid en temperatur på omkring 20°C.  När plantorna fått några riktiga blad planteras de om i krukor. Nu kan temperaturen sänkas något, i synnerhet på natten. Avhärda plantorna successivt innan planteringen. Sätt inte ut plantorna på friland förrän risken för nattfrost är helt förbi och natt-temperaturen håller sig över 7°C. Plantera dem något djupare än vad de stått i krukorna och låt dem aldrig torka ut.

Avstånd

30-50 cm mellan plantorna. 50-70 cm mellan raderna.

Skörd

Frukterna skördas ibland gröna, men är inte helt mogna förrän färgen skiftat till rött – eller till gult, orange och brunt för en del sorter. Plantan sätter ny frukt så länge den skördas.

Frö

En portion innehåller ca 15 frön. 1g innehåller 100–150 frön. 1 000 plantor behövs ca 10g.