Trädgårdsmålla

     Artiplex hortensis och Chenopodium giganteum
Mållorna vi odlar tillhör samma familj, men olika släkten. Atriplex eller Chenopodium. Det första har enkönade blommor, medan det andra har tvåkönade.
Mållorna betraktas idag av många som ogräs, men genom historien har de spelat en mycket stor roll som föda både åt människor och djur.
Ursprungligen kommer mållorna från saltstäppsområden och havsstränder, men har genom årtusenden anpassat sig till de flesta områden i den tempererade zonen där vissa arter har följt i människans fotspår. De har använts både som mycket näringsrik mat och viktig medicin och odlats i ganska stor omfattning innan spenaten kom och trängde bort en stor del av odlingen.
Mållorna innehåller de flesta näringsämnen vi behöver. Järn, kalcium, vitamin C och A är några som mållorna är välförsedda med.
De odlade arterna av målla, främst trädgårdsmålla och lungrot trivs bäst i en fuktighetshållande, näringsrik jord med ett högt pH-värde. Där kan de bli mer än meterhöga och ge ett överflöd av blad.\"\"
Läs mer om samplantering under spenat.

SÅDD: Så på våren när jorden blivit lite uppvärmd och sedan i omgångar fram till juli, ca. 1 cm djupt. Låt inte sådden torka ut.

AVSTÅND: Ge plantorna mellan 20 och 50 cm i raden och håll minst 50 cm mellan raderna.

SKÖRD: Knipsa eller klipp av blad allteftersom. Toppas plantan, bryter nya grenar fram som i sin tur toppas. Får den inte gå i blom, kan mållan skördas hela sommaren. Efter ev. blomning sprider sig fröna med vinden. De övervintrar lätt och tidiga, självsådda vårplantor är en av de första delikatesserna från trädgården. De smakligt milda bladen används råa i sallader och på mackor. Också tilllagade i soppor, stuvningar, grytor, fräs, pajer etc.

FRÖ: Artiplex ca. 150 frön/g. Chenopodium ca. 500 frön/g. En portion sår 5-10 meter.
Red orach, ekofrö

Red orach, ekofrö

Aurora Orach Mix/Tricolor, ekofrö

Aurora Orach Mix/Tricolor, ekofrö

Praktmålla, ekofrö

Praktmålla, ekofrö

Gode Henriks Målla, ekofrö

Gode Henriks Målla, ekofrö