Frakt från 18 kr

Melon

Cucumis melo

Melonen kräver lite omsorg, men belönar arbetet med härliga, söta frukter. Med en varm och skyddad plats och rikligt med vatten och näring går det jättebra att odla melon även här på nordligare breddgrader.

Jenny Lind, ekofrö

Charentais, ekofrö

Sugar Baby, ekofrö

Sweet Granite, ekofrö

Hale's Best Jumbo, ekofrö

Herma, ekofrö


Sådd

Fröna sås vanligen inomhus eller i varmbänk 4–5 veckor innan utplantering. Så i krukor, 1–2 cm djupt och 3–4 frön i varje. Bästa groningstemperatur är omkring 30°C. Gallra till 1–2 plantor i varje kruka och låt dem stå ljust och luftigt. Avhärda dem innan utplanteringen, som sker när jorden blivit varm och all frostrisk är över. I varma lägen går det även att så direkt på friland. Fiberduk på jorden en eller två veckor innan sådd, höjer temperaturen några grader.

Avstånd

Lagom plantavstånd är 60–100 cm när plantorna ska ringla på marken. Uppbundna i växthus räcker det med 40 cm. Plantan kan behöva hjälp att bära frukterna när den binds upp.

Skörd

Melonen är mogen när den grågröna färgen skiftar över i blekgult till orange och frukten lätt lossnar. Charentaismelon skördas innan den är övermogen och övergår i gult. Stjälken har nu sprickor invid fruktfästet och den mättade doften avslöjar att melonen är mogen. Förvara den svalt.

Frö

1g är 30–40 frön. En portion ger minst 7–8 bra plantor.

Mer information

Melonen härstammar ursprungligen från Persien. Den odlades tidigt runt hela Medelhavet och spreds med romarna till stora delar av Europa. Efter romarrikets fall har den endast uppträtt sporadiskt i Frankrike och England. Det var först under 1400-talet som den kom igen på allvar. Framför allt i Frankrike, där den skattades mycket högt och flera nya varianter utvecklades.

 

Melonen odlas idag över hela världen i flera varianter. C. melo var. reticulatus är vår vanliga nätmelon, medan den släta och åsade melonen heter C. melo var. cantalupensis. Den så kallade vintermelonen eller casaban, C. melo var. inodurus, som mest odlas i Asien, saknar den mogna melonens väldoft.


Liksom övriga i familjen gurkväxter, är melonen en ettårig ört med handflikiga blad, gula blommor (som ibland är tvåkönade) och saftiga frukter.

Gurka, melon, pumpa, squash och kalebass är de arter i gurkfamiljen vi oftast odlar.

Läs om hur du fröodlar melon här.