Frakt från 15 kr

Sweet Granite, ekofrö

Eko

Information

En av de tidigaste för friland och växthus. Den ger något avlånga, svagt nätade frukter på 1-1,5 kg med orange fruktkött. De växer på medelkraftiga rankor, som går bra att binda upp. Sweet granite är en melon som utvecklats för nordliga förhållanden och är motståndskraftig mot fusariumsvampar. En portion innehåller ca. 10 frön.


 

Artikelnummer:3350
Vetenskapligt namn:Cucumis melo
Botanisk familj:Gurkväxter - Cucurbitaceae
Ekologiskt:Ja
Utvecklingstid, dagar:70
Årighet:Ettårig
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Nej
Såtid:Förkultiveras: april–maj
Sådjup:1-2 cm
Grotid:5-7 dagar
Plantavstånd:40 cm uppbunden/60-100 cm ringlande
Radavstånd:100-150 cm
Planthöjd:200-300 cm
Plantläge:Sol
Skörd/blomning:Augusti–september
Frö/g:30-40 frön
Kulturarvssort:Nej

Odlingsråd

Sådd

Fröna sås vanligen inomhus eller i varmbänk 4-5 veckor innan utplantering. Så i krukor, 1-2 cm djupt och 3-4 frön i varje. Bästa groningstemperatur är omkring 30°C. Gallra till 1-2 plantor i varje kruka och låt dem stå ljust och luftigt. Avhärda dem innan utplanteringen, som sker när jorden blivit varm och all frostrisk är över. I varma lägen går det även att så direkt på friland. Fiberduk på jorden en eller två veckor innan sådd, höjer temperaturen några grader.

Avstånd

Lagom plantavstånd är 60-100 cm när plantorna ska ringla på marken. Uppbundna i växthus räcker det med 40 cm. Plantan kan behöva hjälp att bära frukterna när den binds upp.

Skörd

Melonen är mogen när den grågröna färgen skiftar över i blekgult till orange och frukten lätt lossnar. Stjälken har nu sprickor invid fruktfästet och den mättade doften avslöjar att melonen är mogen. Förvara den svalt.

Frö

1g är 30-40 frön. En portion ger minst 7-8 bra plantor.
En portion innehåller ca. 10 frön.