Frakt från 15 kr

Petit Gris de Rennes, ekofrö

Eko Kulturarv

Information

Crème de la crème bland franska cantaloupe-meloner. De första uppgifterna om sorten skrevs av biskopen i staden Rennes under tidigt 1600-tal och den har alltsedan dess varit en av de mest eftertraktade melonerna. Det kraftigt orange, saftiga köttet har en delikat sötma och en aromatisk fyllighet. Vissa påstår att det påminner om brunt socker! 

Namnet Petit Gris, som betyder ”liten grå”, syftar på det grågröna skalet med sina ljusare ränder. Frukten når en vikt på omkring 600g till ett kilo. Skalet övergår på en sida till mera gulgrönt och frukten lossnar lätt från stjälken för att visa att den är mogen att skördas. Även en viss mjukhet vid blomfästet kan avslöja att tiden är inne. Petit Gris är en tidig melon väl lämpad för svalare klimat.

En portion innehåller cirka 8 frön.


 

Artikelnummer:3315
Vetenskapligt namn:Cucumis melo
Botanisk familj:Cucurbitaceae - gurkväxter
Ekologiskt:Ja
Utvecklingstid, dagar:70
Årighet:Ettårig
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Nej
Såtid:Förkult: April-maj
Sådjup:1–2 cm
Grotid:5–7 days
Plantavstånd:40 cm uppbunden/60–100 cm på marken
Radavstånd:100–150 cm
Planthöjd:200–300 cm
Plantläge:Sol
Skörd/blomning:Augusti–september
Frö/g:30–40 fröer
Kulturarvssort:Ja

Odlingsråd

Sådd

Fröna sås vanligen inomhus eller i varmbänk 4-5 veckor innan utplantering. Så i krukor, 1-2 cm djupt och 3-4 frön i varje. Bästa groningstemperatur är omkring 30°C. Gallra till 1-2 plantor i varje kruka och låt dem stå ljust och luftigt. Avhärda dem innan utplanteringen, som sker när jorden blivit varm och all frostrisk är över. I varma lägen går det även att så direkt på friland. Fiberduk på jorden en eller två veckor innan sådd, höjer temperaturen några grader.

Avstånd

Lagom plantavstånd är 60-100 cm när plantorna ska ringla på marken. Uppbundna i växthus räcker det med 40 cm. Plantan kan behöva hjälp att bära frukterna när den binds upp.

Skörd

Melonen är mogen när den grågröna färgen skiftar över i blekgult till orange och frukten lätt lossnar. Stjälken har nu sprickor invid fruktfästet och den mättade doften avslöjar att melonen är mogen. Förvara den svalt.

Frö

1g är 30-40 frön. En portion ger minst 7-8 bra plantor.
En portion innehåller ca. 8 frön.