Herma, ekofrö

Eko

Information

En svensk traditionell nätmelon med ett friskt, krispigt, rosaaktigt kött. Alltsedan 1600-talet odlades den här varianten av melon i drivbänkar och var den typ som fanns på marknaden i Sverige, ända fram tills de sötare honungsmelonerna började importeras i stor skala under 1980-talet. Sorten Herma introducerades av Weibulls i mitten av 1900-talet, men togs ur deras sortiment när intresset för den här typen av melon minskade. Den är rankande och ger ganska stors frukter på ca. 1,5 kg. En portion innehåller ca. 8 frön.


 

Artikelnummer:3355
Vetenskapligt namn:Cucumis melo
Botanisk familj:Gurkfamiljen - Cucurbitacae
Ekologiskt:Ja
Utvecklingstid, dagar:80
Årighet:Ettårig
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Nej
Såtid:Förkultiveras: april–maj
Sådjup:1-2 cm
Grotid:5-7 dagar
Plantavstånd:40 cm uppbunden/60-100 cm ringlande
Radavstånd:100-150 cm
Planthöjd:200-300 cm
Plantläge:Sol
Skörd/blomning:Augusti–september
Frö/g:30-40 frön
Kulturarvssort:Nej

Odlingsråd

Sådd

The seeds are usually sown indoors or in a hotbed 4-5 weeks before planting outside. Sow in pots, 1 - 2 cm deep and 3-4 seeds in each one. The best germination temperature is around 30°C. Thin out to 1-2 plants in each pot and keep them in a light, airy place. Temper the plants before setting them out, which should be when the soil has warmed up and all risk of frost is over. In really warm places it is possible to sow them directly.

Avstånd

The most suitable mutual distance between plants when winding along the ground is 60-100 cm. Bound up in a green house 40 cm is sufficient. The plant, when bound up, may need support for the fruits.   

Skörd

Melonen är mogen när den grågröna färgen skiftar över i blekgult till orange och frukten lätt lossnar. Stjälken har nu sprickor invid fruktfästet och den mättade doften avslöjar att melonen är mogen. Förvara den svalt.

Frö

1g är 30-40 frön. 
En portion innehåller ca. 8 frön.