Frakt från 15 kr

Herma, ekofrö

Eko

Information

En svensk traditionell nätmelon med ett friskt, krispigt, rosaaktigt kött. Alltsedan 1600-talet odlades den här varianten av melon i drivbänkar och var den typ som fanns på marknaden i Sverige, ända fram tills de sötare honungsmelonerna började importeras i stor skala under 1980-talet. Sorten Herma introducerades av Weibulls i mitten av 1900-talet, men togs ur deras sortiment när intresset för den här typen av melon minskade. Den är rankande och ger ganska stora frukter på ca. 1,5 kg. En portion innehåller ca. 8 frön.


 

Artikelnummer:3355
Vetenskapligt namn:Cucumis melo
Botanisk familj:Gurkfamiljen - Cucurbitacae
Ekologiskt:Ja
Utvecklingstid, dagar:80
Årighet:Ettårig
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Nej
Såtid:Förkultiveras: april–maj
Sådjup:1-2 cm
Grotid:5-7 dagar
Plantavstånd:40 cm uppbunden/60-100 cm ringlande
Radavstånd:100-150 cm
Planthöjd:200-300 cm
Plantläge:Sol
Skörd/blomning:Augusti–september
Frö/g:30-40 frön
Kulturarvssort:Nej

Odlingsråd

Sådd

Fröna sås vanligen inomhus eller i varmbänk 4-5 veckor innan utplantering. Så i krukor, 1-2 cm djupt och 3-4 frön i varje. Bästa groningstemperatur är omkring 30°C. Gallra till 1-2 plantor i varje kruka och låt dem stå ljust och luftigt. Avhärda dem innan utplanteringen, som sker när jorden blivit varm och all frostrisk är över. I varma lägen går det även att så direkt på friland. Fiberduk på jorden en eller två veckor innan sådd, höjer temperaturen några grader.

Avstånd

Lagom plantavstånd är 60-100 cm när plantorna ska ringla på marken. Uppbundna i växthus räcker det med 40 cm. Plantan kan behöva hjälp att bära frukterna när den binds upp.

Skörd

Melonen är mogen när den grågröna färgen skiftar över i blekgult till orange och frukten lätt lossnar. Stjälken har nu sprickor invid fruktfästet och den mättade doften avslöjar att melonen är mogen. Förvara den svalt.

Frö

1g är 30-40 frön. 
En portion innehåller ca. 8 frön.